Според новия кмет възможният вариант за управление са т. нар.

...
Според новия кмет възможният вариант за управление са т. нар.
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Ще управляваме с всички партии в съвета, но няма да има сглобка с ГЕРБ

Според новия кмет вероятният вид за ръководство са така наречен " плаващи болшинства " в Столичния общински съвет. За ръководител на Съвета Терзиев предстоящо предложи Борис Бонев. Как ще сработят групите и кой ще поддържа кандидатурата на Бонев ще стане ясно на първото съвещание на14 ноември.
След сложна победа - мъчно ръководство. Такава наподобява прогнозата за новия кмет на столицата Васил Терзиев, повдигнат от " Обединени за София " (ПП-ДБ, " Спаси София " и " Екипът на София " ). Недоволството на част от гласоподавателите от " некоалицията " сред ПП-ДБ и ГЕРБ на национално равнище сигурно повлия на резултатите му и опасенията са да не би " сглобката " да се повтори и в Столичния общински съвет, където съветниците от обединяването зад Терзиев нямат болшинство.

На конференция в понеделник Терзиев обаче подсигурява, че " не може да се приказва за сглобки " там, тъй като ГЕРБ са " политическия конкурент ", а това, за което ще работи, е да оправи града от тежкото им завещание. Възможният вид, обрисуван от кмета, е за така наречен - търсене на поддръжка от разнообразни партии съгласно тематиките, които ги сплотяват. Това, от една страна, не би следвало да изключва ГЕРБ, само че, от друга, крие опасности, поради несигурността и опциите за пазарлъци.
Гледайте ръководителя, мислете за съвета
От същото това болшинство ще зависи и избора на ръководител на Столичния общински съвет, за чийто пост Терзиев през днешния ден предложи лидера на листата за съветници Борис Бонев. Гласовете за избор на ръководител на първото съвещание на градския парламент най-вероятно ще покажат и по какъв начин ще се ръководи общината в идващите четири години. е следното: 23 съветници на ПП-ДБ и " Спаси София ", ГЕРБ с 14, Българска социалистическа партия с 9 и " Възраждане " с 8, по трима от Има Такъв Народ и локална коалиция КОД (формацията, издигнала Вили Ликов, както и 1 от Вътрешна македонска революционна организация.
" случи се същинско политическо земетресение. София най-сетне ще се ръководи по нов метод, след погром на досегашния модел на ГЕРБ. След 14 годишна борба, за първи път нещата ще зависят от нас. Обещавам, че през идващите четири години ще работим в цялостен синхрон, с кмет, Столичен общински съвет и районни кметове ", разяснява Борис Бонев от " Спаси София ", лидер на листата на обединяването и самостоятелен общински консултант през мандата 2019-2023 Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Реклама
" С кмет на София, 23 съветници в общинския съвет, 19 районни кмета дневният ред ще бъде диктуван от нас. Ние ще сме градивни, само че никога няма да влизаме в споразумения и схеми. Партиите в общинския съвет са една концепция по-разумни спрямо Народното събрание, тъй като знаят, че тук няма предварителни избори, а закрепени 4 години. А и доста от решенията, които взимаме са по-битови, по-близки до хората. Започваме срещи по цели с всички партии в идващите седмици ", разяснява Борис Бонев от " Спаси София ".

Предвид декларираната поддръжка на водача на ГЕРБ Бойко Борисов за кандидатурата на Терзиев, въпреки и в последния миг, стои въпросът дали от парията няма да търсят услуга " в подмяна " тъкмо в СОС. Победителите на изборите обаче отхвърлиха да има сходна взаимозависимост, като съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков разяснява само, че апела на Борисов е бил " национално виновен ", въпреки и в последния миг.
Промяната е мудна, само че през днешния ден стартира необратим развой Кирил Петков
Съпредседател на Политическа партия
Приоритетите на новия кмет
Васил Терзиев стартира акцията си четири месеца преди изборите, само че рядко имаше опция да приказва за, защото фокусът се реалокира върху принадлежността на родителите му към Държавна сигурност, обединението на национално равнище и какво ли още не. Така за жителите на града, който ще ръководи, в неопределеност останаха отговорите на доста въпроси, свързани с всекидневието им.

След въпроси от публицисти, през днешния ден той съобщи, че ще работи против презастрояването, само че не посредством мораториум, а с деликатно обмисляне и нов модел при издаване на разрешенията за градеж, само че предизвести, че това ще отнеме време. Същевременно планува запазване от застрояване на общинските терени, планувани за обществени действия или учебни заведения. В тази връзка Борис Бонев непосредствено се обърна към представителите на партиите с молба да прехврълят държавните терени с отпадна давналост към общината, с цел да може по този метод да се запазят междублоковите пространства в кварталите.
Реклама
" Въвеждаме стандарта " първокласен ремонт от първия път ", съобщи още Васил Терзиев като идващ приоритет и разясни, че това ще стане с смяна на целия развой: от проектирането, през провеждането на публични поръчки, до строителния контрол. Относно заварените строителни обекти като жълтите павета или улица " Шишман " разяснява, че може да се стартира със съществени санкции. " Заварени " са и договорите за сметосъбиране на града, които изтичат през 2025 година, само че Терзиев изясни, че през това време ще работи за нов механизъм при формулирането на идната поръчка, както и за промяна в Столичен инспекторат, която ще разреши ред и при настоящето състояние. Освен това планува разбор на всички по-големи контракти, подписани по време на ръководството на ГЕРБ, стягане на контрола с боклука и противозаконните сметища. (Повече за програмата на екипа на Терзиев четете ).

Дали всичко дадено ще се случи, ще зависи от бъдещите болшинства в Столичния общински съвет. Как ще работят партиите там ще се разбере относително скоро - чака се първото съвещание да бъде на 14 ноевмри.
Свързани публикации Мнение | Все отново се откриха задоволително софиянци, които гласоподаваха за бъдещето, а не поради предишното 6 ноември 2023, 11:09 След балотажите: Терзиев печели София, ГЕРБ загуби хегемонията си в локалната власт 5 ноември 2023, 23:28 Местни избори 2023 | София виси на косъм, ПП-ДБ печели Варна и Благоевград, безконечните кметове на Кюстендил и Пазарджик си потеглят 5 ноември 2023, 20:39 Горни Окол: Модерното село на " Маркан " 5 ноември 2023, 08:42 Гласуваме с машина и с хартиена бюлетина на втория тур на кметския избор 4 ноември 2023, 15:04
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР