Според нея в световен план трябва да бъдем по-солидарни и

...
Според нея в световен план трябва да бъдем по-солидарни и
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Пандемията не е свършила, позволихме да сме в челната тройка по смъртност

Според нея в международен проект би трябвало да бъдем по-солидарни и да насърчим страните, които имат по-ниски приходи, с цел да могат да създават сами ваксини, да бъдат по-независими при последващи сходни събития, както и да бъдат укрепени здравните системи.

" Първите вести, които доближиха до нас през януари 2020 година, ми подсказаха, че този вирус е друг от предходните два, защото той съумя да инфектира доста повече хора и да аргументи доста повече смъртни случаи спрямо предходните ", посочи вирусологът.

Тя изрази разочарованието си, че България е разрешила да бъде една от страните в челната тройка по смъртност от коронавирусна зараза. И добави, че цената, която сме платили, е непостижимо висока.

" Пандемията не е свършила. Много е рано е да обявим победа над вируса. Има изявления, че Омикрон фактически визира най-вече горните дихателни пътища, само че освен. Понякога е мъчно да се каже до каква степен тъкмо е отслабнала клиничната картина на вируса ", изясни проф. Александрова.

Тя акцентира, че в последно време има доста внезапно увеличение на случаите.

" Омикрон не е толкоз безопасен. Виждаме, че в други страни броят на случаите се усилва, само че този на хоспитализациите, на смъртните случаи не нараства по този начин стръмно. Навсякъде бихме могли да чакаме повишение на случаите, тогава когато вирусът попадне в среда, в която хората нямат задоволителен имунитет против него ", сподели вирусологът.

Проф. Александрова е безапелационна - в случай че желаеме да излезем от омагьосания кръг, би трябвало да придобием повече отбрана против вируса - тази, която обезпечават имунизациите.

" Увеличаването на броя на случаите, почнало през втората половина на февруари, може да се изясни с 3 аргументи. Това са разновидността ВА.2., отпадането на ограниченията и избледняването на имунитета ", приключи тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР