Според него едни евентуални нови избори в никакъв случай не

...
Според него едни евентуални нови избори в никакъв случай не
Коментари Харесай

Доц. Даниел Смилов пред Фрог: Вероятността за избори е все по-голяма. Лятото ще бъде горещо и предизборно

Според него едни възможни нови избори никога не буха върнали Бойко Борисов на бял кон.

Политологът чака много горещо, най-вероятно предизборно лято с акция, служебно държавно управление и така нататък

„ Може би посредством служебното държавно управление ще бъдат направени опити да се осъществят някои политики, да вземем за пример газовите контракти с „ Газпром “ да бъдат обновени или пък да се връщат съветски дипломати. Всичко това би основало много съществено публично напрежение “, предизвести той.

Какво още предвижда доцент Даниел Смилов, четете в цялото изявление:

Часовникът тиктака. Утре в 17 ч. изтичат седемте дни, в които номинираният от „ Продължаваме Промяната” за министър председател Асен Василев би трябвало да предложи конструкция и състав на ново държавно управление. Какво очаквате да се случи?

Разполагам единствено с обществено известна информация, тъй че към този момент не мога да бъда доста огромен оптимист за намирането на 121 депутати в този парламент, които да поддържат едно такова държавно управление. Доколкото знам диалозите не престават. Такива диалози ще има до последния миг. Но към този момент няма някаква ясна картина на ново болшинство, което да е задоволително устойчиво, с цел да крепи държавното управление. Това са моите упования. В утрешния ден може да се случи всичко, само че в случай че би трябвало да давам някакви вероятности, въпреки всичко малко по-голяма ми се коства вероятността за избори.

Днес чакаме да бъде показан състава на проектокабинета. Вече стана ясно, че Кирил Петков ще откри място в него. Можем ли да чакаме някакви фрапантни промени?

Не, не мисля. Ясно е, че Асен Василев и Кирил Петков са екип. Те ще работят дружно, в случай че имат тази опция. Предполагам, че министрите на Българска социалистическа партия и на „ Демократична България “ значително ще останат същите. Тези, които са освободени от „ ИТН “, ще бъдат сменени. Сега не мога да предвиждам по какъв метод и от кого, само че допускам, че „ Продължаваме Промяната “ там също ще има по-голяма тежест. Няма да има някакви кой знае какъв брой огромни изненади в личния състав. Това, което в този момент се приказва е, че Бойко Рашков евентуално ще бъде препоръчан непосредствено за началник на КПКОНПИ. В този смисъл би трябвало да чакаме друго предложение за Министерство на вътрешните работи, в случай че въобще се стигне до изкарване на лични оферти.

„ Продължаваме Промяната “ по-скоро се стремят към ръба на болшинството. Може ли да се ръководи с 121 депутати? Каква би била продуктивността на подобен кабинет?

Разбра се, в случай че се намерят 121 депутати, ще бъде мъчно, само че не и невероятно. Спомняме си, че кабинетът „ Орешарски “ функционираше по този метод и изкара много дълго време. Въпросът е в това дали въобще този борд от 121 депутати ще бъде доближат. Защото пък с по-малко народни представители към този момент ще стане безусловно проблематично. Дори по някакъв метод да бъде гласоподаване държавното управление – това е допустимо да се случи с по-малко от 121 гласа, само че по-късно работата на Народното събрание ще бъде невъзможна, тъй като всеки ден на процедура ще би трябвало да разчитат на опозицията. Тя не е дала сигнали, че би ги подкрепяла по някакъв метод.

Рискуваме всекидневно да ставаме очевидци на липса на кворум. Това се случва и сега.

Да, тъй че това не е вид. Не мисля, че е допустимо едно държавно управление да съществува, в случай че няма най-малко този най-малко от 121 гласа, които да го поддържат в най-важните му инициативи. Разбира се, по някои въпроси би могло да има плаващи болшинства, само че в случай че всичко е плаващо болшинство, просто работата на един подобен кабинет би била съвсем невъзможна.

Последните социологически изследвания слагат ГЕРБ преди всичко при едни възможни нови избори. Разцеплението на четворната коалиция може ли да върне Бойко Борисов на бял кон?

Ако имате поради изследването на „ Алфа Рисърч “, то в действителност показваше по-скоро противоположен тренд. Вярно е, че ГЕРБ излизат малко пред „ Продължаваме Промяната “, само че те са наваксали огромна част от изоставането си. Всъщност картината, която това последно изследване демонстрира е, че в един предстоящ парламент, в случай че той би отговарял на него, съставянето на държавно управление надалеч няма да е по-лесно, в сравнение с е в този. Не се обрисува връщане на Борисов на бял кон в идващия парламент, в случай че това са пропорциите. ГЕРБ, дружно с Движение за права и свободи, биха имали към 30% от гласовете на гласоподавателите. Това никога не може да им даде опция да ръководят. Всъщност „ Продължаваме Промяната “, с „ Демократична България “, в случай че прибавим към тях гласове и от Българска социалистическа партия, биха имали по-голяма електорална тежест. Но целият въпрос е, че нито един от тези два лагера, в случай че това проучване отразява един предстоящ парламент, няма да има задоволително сили да ръководи самичък и би трябвало да разчита или на поддръжка от съперниците си, или на поддръжка от путинистки партии – като „ Възраждане “ и може би новата партия на Стефан Янев „ Български напредък “. Това би бил много сложен парламент за сформиране на държавно управление и стабилно болшинство. Това никога няма да е парламент, който ще върне Бойко Борисов на бял кон.

Спирала от избори – все по-често чуваме това. Колко е рискова и каква и опцията да влезем в такава?

Представете си, в случай че в идващия парламент ГЕРБ и Движение за права и свободи имат към 30%, в случай че Политическа партия и Демократична България и те имат към 30-30 и няколко %, Българска социалистическа партия със своите десетина-дванайсет, оттова нататък „ Възраждане “ и партията на Янев. Ако това е разпределението на мандатите, може да се окаже извънредно мъчно да се сформира каквато и да била коалиция. Разбира се, натискът за ръководство ще бъде огромен, тъй като на хората в действителност им омръзва тази игра с вървене на избори непрекъснато. Страната има потребност от стабилно ръководство, на с цел да се осъществя такова, въпреки всичко би трябвало да има опция и за някакви кардинални обединения. Един толкоз накълцан парламент ще направи сформирането на кардинална коалиция доста мъчно.

Какво политическо лято очаквате?

За страната чакам много горещо, най-вероятно предизборно лято с акция, служебно държавно управление и така нататък Може би посредством служебното държавно управление ще бъдат направени опити да се осъществят някои политики, да вземем за пример газовите контракти с „ Газпром “ да бъдат обновени или пък да се връщат съветски дипломати. Всичко това би основало много съществено публично напрежение. Това чакам като лято. Все отново се надявам тази възможност за сформиране на държавно управление, колкото и да е дребна, да се случи. Но би трябвало да сме готови и за други евентуалности.

Интервю на Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР