Според най-богатия човек в света инфлацията ще се свие в

...
Според най-богатия човек в света инфлацията ще се свие в
Коментари Харесай

И българите като Мъск - мислят, че е дошъл краят на високите цени

Според най-богатия човек в света инфлацията ще се свие в идващите 6 месеца

Противно на упованията на икономисти и специалисти, че още не сме видели пика на инфлацията и на отрицателното икономическо развиване, българите се оказаха оптимисти като най-богатия човек в света - американския предприемач Илон Мъск.

Според милиардера международната стопанска система е минала пика на инфлацията и тя щяла бързо да се забави. Повод за тези му упования дава наклонността за понижаване на разноските на компанията му “Тесла” през идващите 6 месеца.

Виждането на Мъск за края на повишаването споделят 2/3 от българите, демонстрират данните за потребителското доверие, оповестени от Националния статистически институт в петък, предава.

Анкетите са извършени през юли и демонстрират, че делът на хората, които чакат инфлацията да продължи и през идващите 12 месеца, е невисок – 34,3%. При предходните проучвания през април и февруари т.г. и октомври м.г. 53,9% от хората са очаквали танцът на цените да продължи.

Българите, които чакат по-висока инфлация в близкото бъдеще, сега са по-малко даже от началото на 2020 година, когато всеобщото схващане бе заето от апокалиптични упования, че в пандемията инфлацията ще се увеличи. Но се случи тъкмо противоположното – цените започнаха да понижават и трендът се пречупи едвам през есента на 2021 година, когато енергийните цени потеглиха доста внезапно нагоре и не могат да се успокоят и до през днешния ден.

Съответно и желанията на междинния българин да си купува през идващите месеци скъпи неща като кола, апартамент, да прави поправки и усъвършенствания на дома са по-силни спрямо предните месеци. В момента да вземем за пример 30,1% от хората имат желание да вършат някакви усъвършенствания в жилището си, до момента в който при предходното проучване преди три месеца такива планове са имали 26,2% от интервюираните.

Намерение да купят жилище сега имат 10,8% от интервюираните, до момента в който преди този момент делът им е бил 9,4%.

Единствено хората, които имат намерение да купуват кола, не се усилват и се движат към 10%, само че тези числа са почти към междинния индикатор за последните няколко години.

Общата оценка на хората за икономическото положение на страната, направена през юли, също се разминава ненапълно с действителността. Все отново 63,7% от хората я правят оценка като доста неприятна сега, само че през април такава оценка са дали повече хора – 66,4%.

А упованията за това накъде ще тръгне стопанската система ни през идващите 12 месеца са още по-оптимистични: единствено 38,4% чакат нещата да се влошат още повече, до момента в който през април 46% от хората са имали такива упования.

Същото се отнася и до оценката на финансовото положение на личното семейство и упованията то да се утежни или усъвършенства. 35,7% от хората го правят оценка като неприятно, до момента в който през април такава оценка са дали 39,4% от интервюираните.

Тези, които чакат през идващите 12 месеца да закъсат финансово, са 28,2%, само че преди три месеца са били 32,2%.

Че сега не е време да се пести, считат 49% от интервюираните българи. Преди три месеца по този начин са мислели 51% от тях. Само че тези, които правят оценка близкото бъдеще като време за трупане на бели пари за черни дни, нито се усилват, нито понижават – че няма скоро да пристигна подобаващ миг да се пести, считат 62% от интервюираните и този % е съвсем еднакъв през последните 3-4 години.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР