Според Наполеон Хил, автор на класиката в сферата на личните

...
Според Наполеон Хил, автор на класиката в сферата на личните
Коментари Харесай

Шест страхове, които пречат на хората да забогатеят

Според Наполеон Хил, създател на класиката в областта на персоналните финанси от 1937 година “Мисли и забогатявай, ” съществуват шест съществени страхове в живота и всеки човек ги изпитва в избран миг.

Тези страхове са психическите аргументи, съгласно Хил, които пречат на някои хора да забогатеят. Хил твърди, че “страховете не са нищо повече от положение на мозъка ” и че “състоянието на мозъка на човек може да бъде следено. ” С други думи, можете да избегнете тези страхове.

Той обаче написа, че “преди да овладеем даден зложелател, ние би трябвало да знаем името му, навиците му и къде живее. ” Идеята на Хил е, че триумфът е освен това какъв брой пари печели човек, а и по какъв начин избира да мисли. Ето и кои са тези шест страхове:

1. Страхът от бедността

Според Хил страхът от бедността е най-деструктивният и най-трудният за преодоляване от тези шест. Това е по този начин поради нещото, което Хил назовава “умопомрачение по парите. ” Хората “се преследват ” едни други във финансово отношение, с цел да завоюват най-вече пари. Авторът показва, че “човек е считан за по-малко от праха на земята, в случай че няма огромна банкова сметка. ” Според Хил, “нищо не носи на индивида толкоз премеждия и оскърбление, колкото бедността! ” За да преодолеем този боязън, съгласно Хил, би трябвало да се стремим към това да забогатеем и изцяло да изключим опцията да сме небогати. Трябва да нямаме предпочитание да одобряваме бедността.

2. Страхът от рецензии

Хил споделя, че корените на този боязън могат да бъдат проследени до времената, когато хората са били изгаряни на кладата, в случай че са изразявали схващания, разнообразни от общоприетите. Той написа, че рецензиите постоянно се трансформират в самоизпълняващо се знамение, което може да попречи на хората да съумеят и да забогатеят. Според създателя рецензиите не вършат нищо друго, с изключение на да насаждат боязън и засегнатост в хората, и родителите, роднините и работодателите не би трябвало да ги употребяват: “Работодателите, които схващат човешката природа, извличат най-хубавото от хората не посредством рецензии, а посредством градивни догатки. ”

3. Страхът от неприятно здраве

Хората се опасяват от заболяванията, тъй като знаят, че в някои случаи могат да доведат до гибел. Според Хил, хората се опасяват от заболяванията и поради “икономическите последствия ”, които една болест може да има върху човек. Например, съществено заболяване може да попречи на способността ви да работите, което също по този начин би ви лишило от средства за прехранване. Атворът загатва хипохондрията и твърди, че хората постоянно са основатели на личните си заболявания. Колкото повече хората мислят, че са заболели или им се споделя, че са заболели, толкоз по-вероятно е да се разболеят, което може да се отрази отрицателно на способността им да доближат задачите си във връзка с благосъстоянието.

4. Страхът от загуба на обич

Според Хил този боязън идва от “полигамния табиет на човек да краде колегата на различен човек. ” Според него, това е най-болезненият от шестте страха, който “вероятно нанася най-вече вреди на тялото и мозъка, от който и да било от другите страхове, защото постоянно води до душевни заболявания. ” Според създателя този боязън кара хората да се доверяват по-малко и да рискуват повече, което, от своя страна, може да докара до там да харчите повече пари, в сравнение с имате, и да трупате отговорности.

5. Страхът от остаряване

Според Хил, зад страха от остаряване на хората стои страхът от вероятността от беднотия. “‘Приютът за небогати не е нищо красиво, ” написа Хил, представен от Business Insider. “Това смразява мозъка на всеки човек, който е изправен пред опцията да му се наложи да прекара последните си години в подслон. ” Авторът показва, че старостта заплашва освен икономическата независимост и независимостта, само че и физическата независимост и самостоятелност на индивида.

6. Страхът от гибелта

Страхът от гибелта идва от страха от незнайното, споделя Хил. Никой не знае в действителност какво идва след гибелта и затова тя плаши хората. Хил споделя, че страхът от гибелта води до “липсата на цели ” и “липсата на подобаваща работа. ” Без работа е мъчно човек да забогатее. Според създателя, за някои хора това е най-жестокият боязън. В същото време, той счита, че страхът е ненужен. “Смъртта ще пристигна, без значение какво някой мисли за нея, ” написа Хил. “Приемете я като нужда и отстранете тази мисъл от мозъка си. Трябва да е необхoдимост, другояче нямаше да идва изобщо. ”

Инфо: www.profit.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР