Според мен, предстоящото посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в

...
Според мен, предстоящото посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в
Коментари Харесай

Валерий Тодоров пред Dir.bg: Визитата на Медведев е вид проучвателна мисия

Според мен, идното посещаване на съветския министър председател Дмитрий Медведев в България е тип проучвателна задача в каква степен България е подготвена да продължи прекъснатия разговор по тематики, засягащи енергетиката и икономическото съдействие сред България и Русия. Това съобщи в изявление за Dir.bg журналистът Валерий Тодоров.

- Г-н Тодоров, какво чакаме от визитата на премиера на Русия Дмитрий Медведев у нас на 4 и 5 март?

- Винаги такива визити са знакови. В този смисъл, че те или са продължение на стартират разговор, или са старт за нов разговор. Ако използваме този термин, тя е знакова, зависи какви знаци чакаме ние и какви знаци тя може да даде. Така че в този смисъл можем да кажем, че е знакова. Особено като отчетем обстоятелството, че Дмитрий Медведев един път е идвал в България малко преди да стане президент, в този момент идва за повторно като министър-председател. Такива визити са знакови, тъй като са и относително редки.

- Какво съответно можем да чакаме, ще се обърнели внимание на енергетиката, въпреки публично да е оповестено, че ще се приказва за туризъм и ще има бизнес среща?

- Разбирате, че съветският министър-председател няма да се разноски до България, с цел да приказва за туризма или да изпадне в ролята на екскурзиант. Т.е. в пакета от диалози ще участват всички тематики, които са във фокуса на българо-руските връзки - енергетика, туризъм, стопански и културни връзки. Тъй като става дума за аудиенция, която е към националния празник на страната, обвързван с освобождението ни от турско иго, естествено е, че ще бъдат наранени и въпроси, свързани с общото минало, паметниците от войната, паметниците от предишното, само че мисля, че основната тематика на диалозите, т.е. основната задача ще е проучвателна - в каква степен България е подготвена да продължи неравномерния разговор по всички тематики, засягащи енергетиката и икономическото съдействие, връзките и доверието сред двете страни. Включително неизбежно ще бъдат наранени и някои аспекти на военното съдействие, въпросите за военните лицензии, тези за ремонтите на съветска военна техника. Винаги обаче една такава аудиенция е съпроводена и със последващи упования. Първо, визитата е ответна - връщане на посещаване, т.е. поддържане на разговора, защото даже да не се реализиран някакви значими резултати в една аудиенция, значимото е да се запази темпото и интензивността на разговор.

- Фактът, че идва Медведев, а не президентът на Путин, не снижава ли по някакъв метод упованията от срещата?

- Тъй като Русия е президентска република, президентът би пристигнал, в случай че има квалифициран задоволително мощен пакет от планове, който да докара до резултати. Така че в този смисъл визитата на Медведев е един път ответна, повторно е подготвителна аудиенция. Доколкото знам, съветският президент Владимир Путин не е отказвал да посети България. Но вие си спомняте - при предходни визити ставаше дума, че съветската страна държи посещаване на президента Владимир Путин да бъде белязано с някакви резултати. Мисля, че сега и към енергийните планове, и по целия набор на съдействието, има задоволително проблеми и неуточнени моменти, които могат да се уточняват и развиват единствено посредством разговор и в този смисъл поддържането на разговора от време на време е по-важно от упованията за някакви ярки резултати. В връзките ни с Русия се намесват и редица интернационалните фактори, които ние няма по какъв начин да избегнем.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР