Според мен НСО все още имат оригиналите, защото представените ни

...
Според мен НСО все още имат оригиналите, защото представените ни
Коментари Харесай

Николай Хаджигенов: Най-вероятно оригиналите на записите с насилието са в НСО

Според мен НСО към момента имат оригиналите, тъй като показаните ни записи са презаписи, т.е., копия на копия. Това сподели пред bTV Николай Хаджигенов, народен представител от ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме! " по отношение на фрагментите на полицейско принуждение по време на митингите.

Той добави, че прокуратурата има копия през цялото време, от 15 юли, тъй като на 17 юли м.г. НСО са изпратили записите по дисциплинарната инспекция, за която приказват някогашните министри на вътрешните работи. Вижте цялото изявление с адв. Николай Хаджигенов:

- Откога имате Вие дисковете, които чак в този момент оповестихте?
- Четвъртък, 5 часа следобяд, Бойко Рашков изпрати специфичен пощальон, който аз отидох и посрещнах пред Народното събрание. Дадоха ми ги на ръка, той самият не ги беше гледал.

- Досега никой ли не знаеше за тези дискове?
- Оказа се, че са знаели. Прокуратурата, Столична дирекция на вътрешните работи, ползвали са си ги по делата. Тези каузи несъмнено са секретни, щом никой не е схванал за тези дискове. И аз знаех за тези дискове, както и НСО

- Вие знаете от кое място за тези дискове?
- Значи, аз знам, че има там камери, за разлика от Министерство на вътрешните работи. Още на идващия ден направих импровизирано изследване, разбрах, че има записи. Първото нещо, което направих, е да изпратя писма на всички, с цел да мога на запазя записите. Иначе, ще ги изтрият. Започнах с НСО, тъй като те са притежатели на записите. Датата мисля, че беше 15 юли предходната година. Започна издирването на тези записи, съумях да стопирам изтриването им и по-късно съумях да доближи до тях 13 месеца по-късно чак.

- Кой искаше да ги изтрие? Или коя институция?
- Всички биха желали да ги изтрият.

- Кои са тези всички?
- Знаете ли, на записите се вижда по какъв начин дежурния евентуално в дежурната на НСО зумва и следи какво се случва там. Направих си труда да попитам импровизирано имат ли някакъв писмен документ, докладна или по този начин нататък, това е искрено закононарушение. НСО няма такава процедура, в случай че няма навлизане в постройката, която охраняват, те не пишат документи. Отговорът, с който ми отговори предходният краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на НСО, Руменов мисля, че се споделя, този, който е преди Емил Тонев - Ще ги съхраним, обаче за задачите на правораздаването не можем да ви ги предоставим, тъй като аз съм ги изискал за задачите на правораздаването.

Освен това, по две от делата на битите деца под колоните съумях да взема правосъдни удостоверения, изпратил съм ги до НСО, един от отговорите изпратих на медиите. Там споделят освен няма такива записи, а не са и имали. Бригаден военачалник Емил Тонев, шеф на НСО към момента.

- Добре, къде са стояли тези записи в продължение на 13 месеца?
- Според мен НСО към момента имат оригиналите, тъй като показаните ни записи са презаписи. Тоест, копия на копия. Така че най-вероятно оригиналите са в НСО, какъв брой копия циркулират още нямам визия. Прокуратурата сигурно имат копия.

- Откога съгласно Вас?
- От самото начало, от 15 юли, тъй като на 17 юли м.г. НСО са пратили по дисциплинарната инспекция, за която приказват някогашните министри на вътрешните работи, са изпратили записите. И те са потънали там. По делото на Евгени Марчев Столична дирекция на вътрешните работи изпратиха най-сетне записи. Аз ги гледах записите, тъй като има назначена е видеотехническа експертиза, и това не са тези записи. Това са някакви записи на Министерство на вътрешните работи. От всички дискове, които ми изпратиха Министерство на вътрешните работи, които показах в издирването, там няма принуждение въобще, даже на фрагментите от 2 септември няма. Вижда се по какъв начин Министерство на вътрешните работи влиза в тълпата, по какъв начин тълпата си потегля, влиза водното оръдие, принуждение няма.

Сякаш не съм бил там, аз и още десетки хиляди български жители, вие също, апропо, на 2 септември вас и вашия екип ви обгазиха, сутринта в 10 ч., още веднъж бях там. И това някак си не се е случило съгласно фрагментите на Министерство на вътрешните работи. Имаме 15 диска, три от тях са хард дискове, това са часове записи и на тях няма никакво принуждение.

- Защо се получи по този начин, че тъкмо в този момент, след повече от година излизат записите?
- Защото нямахме властовия механизъм, ресурса, с който да ги намерим. Аз подадох на екипа на Бойко Рашков, който дефинира да работи по сигналите на комисията - може би над 15 местонахождения, разнообразни преписки, места, чекмеджета, в случай че щете, цинкови кофи подвигаха несъмнено и така нататък, с цел да могат да ги открият. И те ни изпратиха съответно всичко, което докопаха. И нищо от това не беше това И чак в този момент! Нужно беше да има вътрешен министър като Бойко Рашков, нужно беше да има комисия на Народното събрание, т.е. властови запас. Ако някой още не е схванал за какво след митинга трябваше да влезем във властта – поради това, тъй като ние като не сме във властта, те са – и ето, лиши 13 месеца. Можеше да отнеме 13 години.

- Вие сте юрист на какъв брой от битите?
- Пет от единадесет.

- Какво е общото сред тези пет?
- Всичките са доста млади, задоволително доста образовани, всичките пострадаха, тъй като си разрешиха да изкажат гражданско мнение, свободно, желаеха да живеят в естествена страна, грубо пострадаха, следите още стоят.

- Какво ви описаха?
- Това, което видяхме на записа. И повече неща, част от които ги няма на записа. Аз по тази причина не преставам да търся записи от другата камера.

- Какво да вземем за пример?
- Сълзотворният газ, пръскан в очите на арестуваните и вързани с белезници след побоя. Това не се вижда на тоя запис, евентуално е на другата камера

- Там какъв брой камери има?
- Две. Те са забележими, те сега стоят. Всеки един от тези 11 деца, като се изключи Евгени Марчев, който пострада грубо, и президентът върви в „ Пирогов “ да го види, има повдигнато и поддържано и все още обвиняване.

- Обвинение на прокуратурата против всяко едно от тези деца?
– Да. Хулиганство или несъблюдение на полицейско предписание, това са тези, които има при мен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР