Според медията руският газов гигант разработва възможността за пълно спиране

...
Според медията руският газов гигант разработва възможността за пълно спиране
Коментари Харесай

”Комерсант”: ”Газпром” работи върху варианти за спиране на газовите доставки

Според медията съветският газов колос създава опцията за цялостно прекъсване на газовите доставки за неприятелските за Русия страни. В изданието се правят оценка и следствията от сходно решение. Информацията на " Комерсант " стъпва върху неизвестен източник.

“Съдбата на доставките на съветски газ за Европа, които не бяха замразени даже в разгара на Студената война, остава несигурна. Най-големите европейски страни отхвърлиха настояването на съветския президент Владимир Путин за синьо гориво да заплащат в рубли и в този момент се опасяват от прекъсване на тока. Германия и Австрия към този момент вкараха първо равнище на изключителна обстановка поради опасенията, че доставките на газ могат да секнат. Двете страни приканиха жителите си да понижат потреблението”, пишат от изданието.

Руските управляващи би трябвало да разкрият механизма за конвертиране на заплащанията за газ в рубли на 31 март.

Успоредно с това Газпром, съгласно Комерсант, също работи по сюжет за прекъсване на доставките. Компанията обаче отхвърля коментар и не дава отговор на запитвания от страна на съветската медия.

Плащането за доставки по дълготрайните контракти на Газпром през март би трябвало да се извърши на 1 април.

Газпром отхвърли да разисква въпроса. Представителят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков не разяснява информацията на Комерсант, само че сподели пред кореспонденти, че процесът на заплащане на съветски газ в рубли няма да стартира непосредствено на 31 март.

Кремъл изпрати явен сигнал - в случай че " неприятелските за Русия " страни откажат да заплащат за газ в рубли, Москва ще откаже доставките. На 29 март Дмитрий Песков акцентира, че Москва „ несъмнено “ обмисля проект за деяние при положение, че европейските контрагенти не заплащат в рубли, като добави, че " няма безвъзмезден газ ".

Европейските водачи и огромните консуматори единомислещо отхвърлиха тази концепция, считайки я най-много за нарушаване на съществуващите контракти, където заплащането е главно деноминирано в евро и долари. Според " Комерсант " европейските компании също се тормозят, че покупката на рубли може да ги принуди да взаимодействат с Централната банка на Руската федерация, която е под глобите на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Засега износът на съветски газ за Европа остава постоянен - преносът през Украйна е 109,5 милиона кубически метра дневно, през “Северен поток” за Германия - 170 милиона кубични метра дневно. Засега износът на съветски газ за Европа остава постоянен: преносът през Украйна е 109,5 милиона кубически метра дневно, през Северен поток за Германия - 170 милиона кубични метра дневно.

Газовите складове в Германия, съгласно AGSI +, към този момент са запълнени с 26,5%, Австрия - с 12,8%. Европа си е сложила задачата да изпълни складовете с 80% до началото на новия отоплителен сезон, като в същото време понижи покупките на съветски газ. Но при липса на доставки от Руската федерация ще бъде мъчно това да се реализира - общото равнище на запасите все още е 26.28%. Подробен проект на Европейски Съюз за прекъсване на съветските енергийни запаси ще бъде подготвен през май, само че страните членки към този момент заявяват желанието си да търсят други източници, отвън Руската федерация. По-специално, американските управляващи дадоха обещание, че ще доставят спомагателни 15 милиарда кубически метра за Европа тази година, като през 2021 година размерът на доставките възлиза на към 20-21 милиарда кубически метра.

Важен въпрос е дали страните от Европейски Съюз ще запазят обединен метод и в случай че не, дали тези, които са съгласни да заплащат в рубли, ще споделят газ със съседите си. Унгария, която неведнъж е подчертавала, че не може да се откаже от съветските енергийни запаси и не е обрисувала обществено позицията си.

Всяка страна към този момент има проект за превантивни дейности с механизми за ранно предизвестие. Освен това законодателството на Европейски Съюз планува правилото на взаимност: държавите-членки би трябвало да оказват помощ на съседите си при положение на сериозна газова рецесия, с цел да предотвратят всевъзможни разстройства в доставките на газ за семействата. Първото двустранно съглашение за взаимност беше подписано сред Германия и Дания на 14 декември 2020 година, а второто сред Германия и Австрия на 2 декември 2021 година На 30 март беше обявено, че Гърция също има намерение да подпише такова съглашение с Германия, то ще се отнася до взаимното предпазване на газ.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР