Според мащабно западно проучване, приемът на изкуствени подсладители е свързан

...
Според мащабно западно проучване, приемът на изкуствени подсладители е свързан
Коментари Харесай

По-вредна и от захарта? Тази съставка повишава риска от сърд...

Според огромно западно изследване, приемът на изкуствени подсладители е обвързван с по-голям риск за развиване на сърдечносъдови болести.

Проучване, оповестено в BMJ, наблюдава 103 388 възрастни французи. Заключението е, че изкуствените подсладители не са безвредна опция на захарта и са свързани с нараснал риск от сърдечносъдови болести.

Средната дълготрайност на следенето е девет години и през това време са настъпили 1502 сърдечносъдови случая.

Аспартамът е най-често употребяваният неестествен подсладител измежду участниците, допринасяйки за 58% от приема на изкуствени подсладители, следван от ацесулфам калий и сукралоза.

Повече от половината от възрастните в изследването са консумирали изкуствени подсладители в безалкохолни питиета без добавена захар и към 30% са употребявали изкуствени подсладители за прибавяне към храни и питиета. Изследователите заключават, че тези хранителни добавки " не би трябвало да се смятат за здравословна и безвредна опция на захарта ".

Учените считат, че изкуствените подсладители способстват за здравословни проблеми и положения като главоболие, мигрена, раздразнителност, световъртеж, гадене, нарушена функционалност на черния дроб и бъбреците, нарушено зрение, храносмилателни неразположения, напълняване, затлъстяване, диабет вид 2 и други, написа Zdrave.to.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР