Според изявление на украинското министерство на здравеопазването, водата в районите,

...
Според изявление на украинското министерство на здравеопазването, водата в районите,
Коментари Харесай

Истинска биобомба във водите, засегнати от взрива на язовира "Нова Каховка"

Според изказване на украинското министерство на опазването на здравето, водата в регионите, наранени от разрушаването на язовирната стена на " Нова Каховка ", остава съществено нечиста.

Министерството осведоми, че към 40 точки за мониторинг на повърхностните води са ситуирани в зоната на наводнението, като включват както речни корита, по този начин и морския бряг в областите Одеса, Николаев и Херсон.

Според изказването, най-опасните субстанции, открити във водата, включват салмонела, ротавирус, яйца на червеи и E. coli. Тези индикатори доста надвишават откритите хигиенични и санитарни правила, изключително във водоемите на Херсон, Одеса и Николаев.

Министерството предизвестява, че Одеса е под най-голяма заплаха сега и приканва локалните поданици да се въздържат от плуване и лов на риба във водите на Одеса, Николаев и Херсон.

Изявленията на управляващите в Украйна провокират съществени опасения в разгара на летния сезон у нас. Водата около Черноморието е подложена на непрекъснат мониторинг от управляващите, като се следи цялата линия. Най-сериозно внимание се обръща на северната част, защото е най-близко до зоната на замърсяване в Украйна.

Изготвят се и компютърни модели, които да симулират предвиждането на придвижването на водите. В проучванията вземат участие по родното Черноморие вземат участие няколко институции, като за благополучие все още няма открито замърсяване и съгласно направените модели не се чака да има такова в обозримо бъдеще.

Инфо: blitz.bg

 

Тагове: Еко катастрофа екология био катастрофа язовир Нова Каховка зарази опасност
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР