Според изявление на Световната банка, публикувано във вторник, конфликтът между

...
Според изявление на Световната банка, публикувано във вторник, конфликтът между
Коментари Харесай

Световната банка отправи предупреждение за икономиката на Палестина

Според изказване на Световната банка, оповестено във вторник, спорът сред Израел и Хамас в Газа оказва доста въздействие върху палестинската стопанска система.

Световната банка предвижда забележителен стопански спад за тази и идната година, наблягайки, че мащабът на вредите върху инфраструктурата и потоците от приходи в палестинските територии е невиждан.

Продължаващият към този момент трети месец спор е довел до над 18,000 жертви в Газа, като по-голямата част от тях са дами и деца, съгласно данни на ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето. Тези данни обаче не могат да бъдат тествани без значение и могат да включват жертви и от двете страни. Конфликтът породи вследствие на нападенията на Хамас на 7 октомври, довели до гибелта на цивилни жители и вземането на заложници.

По оценки на Организация на обединените нации 1.9 милиона от 2.4-милионното население на Газа са били разселени, като половината от тях са деца. Агенциите на Организация на обединените нации и групите за помощ показват угриженост по отношение на опцията за всеобщ апетит и заболявания на палестинската територия, като приканват Израел да усили напъните си за отбрана на цивилното население.

В скорошен разбор Световната банка разкри, че към средата на ноември почти 60% от осведомителната и информационната инфраструктура, както и здравните и просветителните уреди, са развалени или унищожени. Освен това 70% от инфраструктурата, обвързвана с търговията, е претърпяла съществени вреди. Конфликтът е довел и до разрушаването на съвсем половината от всички първокласни, второкласни и третокласни пътища, което е оставило над половин милион души без дом.

Освен непосредствените човешки жертви, спорът оказа доста влияние върху палестинската стопанска система. Приносът на Газа към общата палестинска стопанска система към този момент е намалял от 36% през 2005 година на 17% през предходната година. Отговорът на Израел на спора, в това число високото равнище на безработица от към 85% в Газа и рестриктивните мерки за палестинските служащи от Западния бряг, изостри икономическите провокации.

Сега Световната банка чака 3.7% стесняване на общата палестинска стопанска система през тази година спрямо предвоенната си прогноза за 3.2% нарастване. За идната година се чака по-сериозно стесняване от 6%.

Икономическото влияние се отразява и в скока на цените в Газа с 12% през октомври, което демонстрира нараснало търсене на артикули, които стават дефицитни на локалните пазари. За разлика от тях потребителската инфлация в Западния бряг се е повишила единствено с 0.1% през същия интервал.

В отговор на рецесията Световната банка разгласи отпущането на спомагателни средства в размер на $20 милиона за медицински грижи, филантропични потребности и финансова поддръжка за ваучери за храна и пакети в Газа, като добави към този момент предоставените $15 милиона.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР