Според източни монаси негативните действия причиняват страдание и болка, защото

...
Според източни монаси негативните действия причиняват страдание и болка, защото
Коментари Харесай

Защо негативните действия причиняват страдание и болка според източните монаси

Според източни монаси отрицателните дейности предизвикват страдалчество и болежка, тъй като нарушават естествения ред на Вселената и опонират на главните правила на морала и етиката. Тази идея се основава на концепцията за кармата, която е централно поверие в индуизма, будизма и джайнизма.

Кармата е законът за повода и следствието, който гласи, че всяко деяние, което подхващаме, без значение дали е позитивно или негативно, има последици. Тези последици могат да се проявят в сегашния ни живот или в бъдещи животи, според от естеството и интензивността на нашите дейности.

Концепцията за карма е тясно обвързвана с концепцията за прераждане или прераждане, която постулира, че душата или съзнанието е постоянно и минава през голям брой животи, с цел да реализира духовно прояснение.

Когато участваме в отрицателни дейности като неистина, кражба или пострадване на другите, ние сътворяваме отрицателна карма, която в последна сметка ще докара до страдалчество и болежка. Това е по този начин, тъй като нашите дейности основават дисбаланс във Вселената, който би трябвало да бъде поправен посредством естествения развой на причина и разследване. Негативната сила, която сътворяваме посредством нашите дейности, в последна сметка ще се върне при нас под формата на отрицателни прекарвания като болест, беднотия или спор.

 Защо отрицателните дейности предизвикват страдалчество и болежка

Според източните монаси ключът към отбягване на отрицателната карма и произлизащите от това страдалчество и болежка е да се култивират позитивни дейности и мисли. Това може да се реализира посредством упражняване на медитация, саморефлексия и внимание. Като осъзнаем дейностите си и следствията от тях, можем да стартираме да вършим избори, които са в сходство с нашите най-високи полезности и по-голямото богатство.

Един от най-мощните принадлежности за обработване на позитивна карма е практиката на съчувствие и добрина към другите. Когато действаме с добрина и съпричастност, ние сътворяваме позитивна сила, която има силата да трансформира личния ни живот и живота на хората към нас.

Това е по този начин, тъй като състраданието и добротата са в сходство с естествения ред на Вселената, който се стреми да предизвиква хармонията и салдото.

Вижте още: кои дейности докарват неприятна карма

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР