Според информация на The Economic Times канадската компания Tenstorrent възнамерява

...
Според информация на The Economic Times канадската компания Tenstorrent възнамерява
Коментари Харесай

Джим Келър започва разработването на нови RISC-V процесори

Според информация на The Economic Times канадската компания Tenstorrent има намерение да подписа контракт за взаимна работа с индийски стартъпи за създаване на микропроцесори с RISC-V архитектура. Според основния изпълнителен шеф на Tenstorrent Джим Келър това ще включва построяването на пълноценни дата центрове въз основата на отворената платформа RISC-V.

Джим Келер пое управлението на Tenstorrent при започване на 2023 година Преди това той работи в AMD, Apple, Intel и Tesla, а към този стартъп се причисли преди две години. Що се отнася до самата Tenstorrent, тази млада компания построява системи за изкуствен интелект и машинно образование, като по едно и също време с това проектира високопроизводителни процесори с архитектура RISC-V. Тя има офиси в Съединени американски щати и Канада, в Кеймбридж в Обединеното кралство, в Бангалор в Индия и в сръбския Белград.

Джим Келър съобщи, че в продължение на доста години е работил с индийски инженери и е забелязал, че от време на време те демонстрират „ непростим оптимизъм “. Въпреки това той сподели, че отдавна му е прелестно да поддържа връзка с екипите от Индия. Затова изследователските центрове на Tenstorrent в Бангалор имат намерение да работят с някои локални започващи компании по редица обещаващи планове.

Индийското министерство на електрониката и осведомителните технологии преди време започва програмата Digital India RISC-V (DIR-V) за основаване на усъвършенствани локални чипове с тази архитектура, което би трябвало да стане през интервала 2023-2024 година Очаква се самодейността да даде подтик на индийската полупроводникова промишленост. По-рано в Индия бе основана RISC-V семейството чипове Shakti.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР