Според Илън Мъск е съвсем реалистично себестойността на един полет

...
Според Илън Мъск е съвсем реалистично себестойността на един полет
Коментари Харесай

Какво следва от изстрелването на "пътническата" ракета на SpaceX

Според Илън Мъск е напълно реалистично себестойността на един полет с Falcon 9 да спадне до 5-6 млн. $ след към 3 години. Това, несъмнено, не значи, че цените за крайните клиенти ще паднат толкоз ниско за толкоз малко време. В момента изстрелването на новa Falcon 9 коства 62 млн. $, а на към този момент летяла - 50 млн.

Още по тематиката
SpaceX отсрочи изстрелването на " пътническата " си ракета (обновена)

Премиерният полет на Falcon 9 Block 5 ще е първата действителна стъпка към изпращането на " частни астронавти " в космоса
11 май 2018
Мъск приготвя " наследника " на галактическата совалка

Компанията SpaceX се готви да изстреля нова ракета, която ще върне Съединени американски щати в борбата на пилотираните полети
4 май 2018
Следващите революции на SpaceX

Какви ще са по-нататъшните стъпки на Илън Мъск в завоюването на галактическото пространство
23 фев 2018
SpaceX постави основите на световна сателитна мрежа

Космическата компания на Илън Мъск изстреля първите си два тестови интернет-спътника. Ще ги последват още 4425
22 фев 2018
Полетът на Falcon Heavy онлайн (обновена)

SpaceX изстреля най-мощната съществуваща галактическа ракета, приземи две от трите ядра от първата й степен и изпрати колата на Мъск оттатък орбитата на Марс.
7 фев 2018
2022: Една Одисея на Марс

" Бащата " на ракетите за многократна приложимост Илън Мъск възнамерява да създаде и космичен галактически транспортен съд единствено след пет години
6 окт 2017
Илън Мъск изпраща задача до Марс след пет години

SpaceX дава обещание и пътешестване до всяка точка на планетата в границите на половин час
29 сеп 2017 Компанията SpaceX сполучливо направи първата от осемте стъпки, нужни за завръщането на американски астронавти в космоса на борда на американска ракета.

В петък против събота през нощта българско време компанията на милиардера Илън Мъск изстреля и приземи без каквито и да е проблеми най-новата си ракета за многократна приложимост Falcon 9 Block 5, която би трябвало да бъде сертифицирана за пилотирани полети от американската организация NASA. Преди да изпрати с нея астронавти-изпитатели в околоземна орбита, SpaceX би трябвало да потвърди нейната сигурност, като извърши седем поредни сполучливи изстрелвания, без да внася съществени промени в структурата й.

Според Илън Мъкс пускът от петък вечер, с който бе изстрелян първия бангладешки спътник Bangabandhu-1, най-вероятно ще се брои за първия от тези полети. " Това е моето схващане, само че може и да бъркам ", разяснява той пред публицисти, добавяйки по адрес на NASA, че " също като правилен другар, който в действителност е угрижен за вас, те може да са I като бодил в задника ". С един или няколко от тези седем полета в орбита би трябвало бъде изведена бъдещата пилотирана капсула Crew Dragon, само че без хора на борда. След това галактическият уред би трябвало да показва, че може да навлезе назад в атмосферата, без да изгори, и да се приземи незасегнат на Земята, без да заплаши живота на пасажерите.

Първият демонстрационен тест на Block 5 с безпилотния Crew Dragon е плануван за август т.г., само че съгласно отчет на NASA има късмет да бъде отсрочен във времето. По принцип SpaceX към този момент неколкократно са правили сходен полет, само че с товарната версия на капсулата, която регулярно презарежда с хранителни запаси и инсталация Международната галактическа станция по линия на държавна поръчка, предоставена от NASA. Пред да качат на борда си астронавти, Falcon 9 Block 5 и Crew Dragon също по този начин би трябвало да тестват и спешната избавителна система. Тя се задейства при заплаха от детонация, за секунди катапултира пилотирания галактически транспортен съд на километър и половина от ракетата, след което го приземява с парашути.

Космическите ракети стават като пътническата авиация

По-важното разследване от сполучливото изстрелване на Falcon 9 Block 5 не е толкоз явно като идните пилотирани галактически полети, само че ще има доста по-сериозен финансов резултат върху цялата промишленост. Петата трансформация на ракетата е на път фрапантно да понижи себестойността на извеждането на товари в околоземна орбита. Block 5 за първи път ще може да извърши до 10 поредни полета единствено с ревизия на апаратурата, без да има наложителен капитално-възстановителен ремонт.

Това се реализира посредством потреблението на нови термоустойчиви материали като исполин, Inconel и Pyron, както и слагането на специфичен термичен щит в основата на ракетата, който защищава от прегряване моторите и носещата им конструкция (т.нар. Octaweb). " По принцип можем да създадем нещо сходно (10 изстрелвания - бел. ред.) и с усъвършенствания Block 4, само че извършвайки голямо количество работа сред два пуска ", разяснява Илън Мъск. Според него обаче това би лишило най-малко 7-10 дни, и то единствено в случай че обслужващите екипи на SpaceX бъдат съществено пришпорени.

За разлика от предшественика си, новият Block 5 най-малко на доктрина ще е подготвен за още един полет в границите на 24 часа след кацането. " Ситуацията ще бъде тъкмо като при пътническите самолети. В общи линии взимаш ракетата от площадката за кацане, поставяш я в хоризонтално състояние, прибираш краката за приземяване, закарваш я назад до космодрума, закачаш втора степен и товар, зареждаш гориво и отново я изстрелваш ", разказва Мъск. Милиардерът твърди също, че " не по-късно от следващата година " SpaceX ще показва два орбитални полета с една и съща ракета в границите на еднакъв ден, колкото и мъчно да е това.

Със приблизително сериозен обслужващ ремонт на всеки 10 пуска Falcon 9 Block 5 ще може да извърши " най-малко 100 полета преди пенсиониране, може би даже повече ", уверен е създателят на SpaceX. Запитан каква ще е ориста на ракетата, направила премиерния полет в петък, Мъск споделя, че " по подигравка на ориста ще би трябвало да я разглобим, с цел да потвърдим, че няма потребност повече да я разглобяваме ". Така че прототипът на най-новата Falcon 9 отпътува за детайлна ревизия и ще лети още веднъж " най-рано след няколко месеца ".

Мъск се надява, че към края на 2018 година аерокосмическата корпорация изцяло ще е минала към най-новата версия на Falcon 9 като някои ракети ще са направили три, даже четири полета. " Към края на идната година ще забележим и първата Block 5, изстрелвана 10 пъти ", обобщава милиардерът. Той също по този начин счита, че галактическата флотилия на SpaceX ще наброява сред 30 и 50 сходни ракети. Те ще извършат към 300 полета, преди да бъдат сменени от бъдещата галактическа система Big Falcon Rocket (BFR), която един ден би трябвало да заведе хората на Луната и Марс.

Като механически параметри моторите на новия Falcon 9 ще могат да генерират сред 8 и 10 на 100 по-голяма двигателна сила по отношение на предходната версия за първата степен на ракетата и сред 5 и 10 на 100 - за втората. На пръв взор това звучи като минимално нарастване на подемната мощ и надлежно на потребния товар. Когато обаче става за въпрос тежката трансформация Falcon Heavy, която на процедура съставлява три свързани Falcon 9, това значи нарастване на тягата с 24-30%. Дори сега най-голямата ракета на SpaceX може да изведе в геостационарна орбита потребен товар от близо 27 тона, което е два пъти повече от идната в класацията Delva VI Heavy.

Така че модификацията Block 5 ще разреши на Илън Мъск да се откъсне още по-напред в съпоставяне със своите противници в галактическия бизнес.

Как полетите ще поевтинеят в пъти

До момента цената на един полет с Falcon 9 беше закрепена от SpaceX на 62 млн. $, което е с към 30% по-малко от най-близкия съперник. Компанията реализира това най-много заради обстоятелството, че е единствената на пазара, способна да употребява неведнъж първата степен на ракетите си. В петък Мъск разгласи пред публицисти, че към този момент е свалил цената за към този момент летелите Falcon 9 на 50 млн. $. Той планува и фрапантно понижаване на себестойността на полетите до 5-6 млн. $ през идващите три години.

Това обаче не значи, че крайните цени за клиентите незабавно ще паднат до толкоз ниско равнище. " Трябва да си върнем разноските за разработка на технологиите и производството, би трябвало и да платим за Big Falcon Rocket и спътниците Starlink ", прецизира Мъск. Все отново амбициозните проекти за полет до Марс се мерят не в милиони, а в милиарди...

Досега политиката на Мъск беше да не пробва повече от два полета с еднакъв Falcon 9. С въвеждането на Block 5 обаче това се трансформира. Така на процедура разноските за първата степен ще се трансфорат в еднократна инвестиция. Според притежателя на SpaceX това е и най-скъпата част от ракетата, съставляваща към 60 на 100 от себестойността на един полет. Около от 20 на 100 от цената се пада на втората степен, към която се прикрепва галактическият товар. Тя се форсира до към 34-35 хиляди км/ч., по тази причина бързо изгаря при повторното нахлуване в атмосферата, загрявайки се до извънредно висока температура при триенето. Компанията на Мъск обаче се надяват, че в близко бъдеще може да създаде прийом, с който да запазят най-малко отчасти значимите съставни елементи от горната част на ракетата.

Други 10 на 100 от цената на едно изстрелване се падат на карбоновия резервоар с яйцевидна форма (т.нар. Fairing), който пази галактическия уред от триенето на въздуха. В момента SpaceX опитва разнообразни способи и технологии, с които да уловят и употребяват наново неговите две елементи. В това число влиза потреблението на спирачни планиращи парашути вид " летящо крило " и нов вид кораб-дрон с мрежа за хващане. Така компанията възнамерява да смъкна още към 5-6 млн. $ от цената на полетите. Оставащите 10 от себестойността са свързани със самото изстрелване, като цената на горивото (ракетен керосин) се пресмята единствено на 300-400 хиляди $. " А когато честотата на полетите ни се усили, ще можем да реализираме спомагателна спестовност от мащаба във връзка с обслужването на всеки обособен старт ", обобщава Мъск.

100% за многократна приложимост

Най-любопитната част от проектите на SpaceX са свързани напъните по " спасяването " на втората степен на ракетата. През идващите месеци и години опитите в тази тенденция ще послужат като софтуерна основа за конструирането на бъдещия галактически транспортен съд от системата BFR и по-специално способите, които ще употребява за закъснение и кацане. " Всъщност съм много убеден, че може да запазим изцяло втората степен и да я използваме наново. Въпросът е единствено на каква цена като загуба на потребен товар ", споделя Мъск.

Затова, при бъдещите си полети, SpaceX ще стартира да събира първоначални данни какво се случва с горната част от ракетата, когато тя навлиза назад в атмосферата. При всяко последващо изстрелване към втората степен ще бъде добавяна от ден на ден и повече термична отбрана, до момента в който се доближи равнище, при което галактическият уред не изгаря и вероятно може да се употребява още веднъж. " Ще научим доста по тематиката при идните полети. Но това ще е комплицирано, тъй като, когато се връща към Земята, втората степен ще лети като метеор ", разказва обстановката Мъск.

Проблем евентуално ще съставлява и връзката с кораба. Поради високата скорост носовата част на втората степен ще съставлява кълбо от нагорещена плазма, която блокира връзката с наземни станции. Затова данните, които SpaceX ще събира за кацането, ще се предават... обратно, към космоса. Там сигналът ще се улавя от спътници, които обикалят към Земята. " Вероятно ще използваме за връзка мрежата от спътници Iridium. Ще се опитаме да съберем базова информация като надморска височина, температура, положение и целокупност на корпуса и така нататък ", споделя Мъск. И прибавя: " Когато успеем в това начинание, ще създадем първата орбитална транспортна система, която е 100% за многократна приложимост ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР