Според хирурга тенденцията за увеличаващия се брой пластични и естетични

...
Според хирурга тенденцията за увеличаващия се брой пластични и естетични
Коментари Харесай

Д-р Любомир Петров: В България има критичен недостиг на специалисти по реконструктивна хирургия

Според хирурга наклонността за увеличаващия се брой пластични и естетични интервенции през последните 20 години е в световен мащаб, а освен у нас

"Подобно на доста други страни и у нас има сериозен дефицит на експерти по реконструктивна хирургия – за възобновяване на функционалност при вродени деформации или при травматични увреждания на лицето и тялото след произшествия. Този дял на медицината от ден на ден е изместван от пластичната разкрасителна хирургия, а аргументите за това са сложни, като главната е по-доброто възнаграждение на естетичните хирурзи. "

Това съобщи в изявление за доктор Любомир Петров, който както сподели, се е посветил на по-социалната част в тази хирургична област – реконструкцията.

Той е от лекарите, избрали да се завърнат в България, макар опциите за развиване зад граница. Професионалната му експертиза включва научноизследователска работа към лабораторията по трансплантации към Института по клинично – теоретична медицина „ Хартман “ (Haartman Institute) в Хелзинки, работил е също в Канада, Съединени американски щати и Финландия – в региона на генната терапия като метод за лекуване на атеросклероза и съдови болести.

Модата, медиите, филмовата промишленост и пластичната хирургия

Според доктор Любомир Петров наклонността за увеличаващия се брой пластични и естетични интервенции през последните 20 години е в световен мащаб, а освен у нас. Главните „ виновници “ за това са медиите, стилната и филмовата промишленост, които постановат стандартите за хубост. В същото време обаче все по-малко са експертите, които се занимават с реконструктивна хирургия. Потърпевши от дефицита на медици в тази хирургична област са хората, страдащи от разнообразни деформации, подбудени от генетични нарушавания, синдроми, както и пациентите с контузии от изгаряния, произшествия и други произшествия. Проблемът може да бъде решен единствено с съответно възнаграждение и целенасочена здравна политика в тази област, счита хирургът.

„ В България сега има, може би, единствено един потвърдил се експерт в реконструктивната хирургия – доцент Роман Романски. Има голям апетит за фрагменти като цяло. Ако се направи по този начин, че най-малко един на двайсет специализанти да се насочи към реконструктивната, а не към пластичната и естетичната хирургия, има вяра, разяснява доктор Петров.

В Югоизточна България няма поделение по реконструктивна хирургия

По думите му в Югоизточна България, където популацията е към един милион души, няма нито едно поделение по реконструктивна хирургия и това е сериозен проблем. В момента се разисква опцията такова поделение да бъде основано в държавната Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Св. Пантелеймон “ в родния му Ямбол, където доктор Любомир Петров желае да се завърне и практикува. Местонахождението на града е основно и отделението би могло да поема пациентите от областите Бургас, Стара Загора, Сливен и Хасково, счита експертът по реконструктивна хирургия. „ Представете си един пациент с тежки изгаряния, в случай че би трябвало да бъде превозен, да вземем за пример от Несебър до Пловдив, където е най-близката клиника за задачата. Необходими са няколко часа, а в такава обстановка, даже и рана от незадълбочено изгаряне се задълбочава с такова огромно закъснение “, изясни доктор Петров.

Абитуриентските балове, младите девойки и естетичните интервенции

Според хирурга е доста рискова нашумялата мода девойки на възраст 18 – 19 години да си уголемяват бюста с гръдни импланти за абитуриентския бал или да си вършат разкрасителни интервенции с инжектиране на разнообразни филъри в лицето – хиалурон, ботокс и други Пластичните и естетическите интервенции в тази ранна възраст биха могли да имат и отрицателен психически резултат. „ Практически вероятните затруднения са доста невисок %. Често обаче, с цел да се спестят средства около другите разноски за бала, тези разкрасителни намеси не се правят от потвърден и квалифициран експерт. За филърите се избира някой в козметичен салон, който е приключил някакъв курс и не познава в елементи нито анатомията, нито има знания по молекулярна биология. В доста от случаите провалите след това са невъзстановими “, означи доктор Петров.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР