Според генералния секретар на Международния енергиен форум (IEF), неутрален посредник

...
Според генералния секретар на Международния енергиен форум (IEF), неутрален посредник
Коментари Харесай

IEF: Цените на петрола скачат през втората половина на 2023

Според генералния секретар на Международния енергиен конгрес (IEF), безпристрастен медиатор на открития разговор по въпросите на енергетиката с основни международни участници в бранша на нефта и газа, цените на петрола ще се покачат през втората половина на годината, защото предлагането се бори да задоволи търсенето.     Търсенето на нефт бързо се върна на равнищата отпреди пандемията, " само че предлагането мъчно наваксва ", споделя Джоузеф Макмонигъл пред CNBC, като прибавя, че единственият фактор, който сега сдържа цените, е страхът от идна криза.     " Така че през втората половина на тази година ще имаме съществени проблеми с доставките и вследствие на това цените ще реагират ", споделя Макмонигъл в границите на срещата на министрите на енергетиката от групата на 20-те водещи индустриални стопански системи - Г-20, в Гоа, Индия, в събота.     Макмонигъл изяснява повишението на цените на петрола с възходящото търсене от страна на Китай - най-големият вносител на недопечен нефт в света - и Индия.    

" Индия и Китай, взети дружно, ще допринесат за увеличение на търсенето с 2 млн. барела дневно през втората половина на тази година ", декларира генералният секретар.  
Запитан дали цените на петрола могат още веднъж да скочат до 100 $ за барел, той отбелязва, че те към този момент са на 80 $ и евентуално могат да се покачат оттук насетне.     " Ще станем очевидци на доста по-рязко понижаване на запасите, което ще бъде сигнал за пазара, че търсенето несъмнено се ускорява. Така че ще видите по какъв начин цените ще реагират на това ", споделя още Макмонигъл.     Въпреки това той е уверен, че Организацията на страните експортьорки на нефт и нейните съдружници - известни под общото название ОПЕК+ - ще подхващат дейности и ще усилят предлагането, в случай че светът в последна сметка се окаже в " огромен дисбаланс сред търсенето и предлагането ".    " Те са доста деликатни във връзка с търсенето. Искат да видят доказателства, че то се ускорява, и ще реагират на измененията на пазара ”, безапелационен е Макмонигъл.    

Фючърсите върху суровия нефт вид Брент със период на доставка през септември за последно се откриха на 81,07 $ за барел при затварянето на борсата в петък, до момента в който суровия нефт вид West Texas Intermediate с доставка през септември завърши комерсиалния ден на 76,83 $, дават подтекст CNBC. 
Няма място за блаженство при втечнения газ   Макмонигъл приказва и за пазара на полутечен природен газ, като отдава стабилността на енергийния пазар в Европа на по-топлата от предстоящото зима през 2022 г.     " Времето евентуално беше най-големият шанс, който можеше да има Европейски Съюз ", споделя той, само че предизвестява, че " освен тази зима, само че и идващите няколко зими " могат да бъдат напълно разнообразни.    Според него световните водачи не би трябвало да се успокояват единствено тъй като цените на втечнения природен газ са спаднали и са нужни повече вложения във възобновима сила.   

Някога за енергийната сигурност се говореше " шушукайки ", а в този момент тя се е трансформирала в главен акцент на срещите на върха като тези на Г-20, подчертава Макмонигъл и прибавя в умозаключение:  
" Определено би трябвало да продължим да преследваме енергийния преход и всички благоприятни условия би трябвало да бъдат на масата. Цените и неустойчивостта на енергийните пазари би трябвало да се следят от близко. Притеснявам се, че в случай че обществеността стартира да свързва високите цени и неустойчивостта на енергийните пазари с политиките в региона на климата или енергийния преход, ще загубим публичната поддръжка ".   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР