Според доклад на ООН, 30% от рибите вече са отровени

...
Според доклад на ООН, 30% от рибите вече са отровени
Коментари Харесай

ООН: До 2050 година в моретата ще има повече пластмаса, отколкото риби

Според отчет на Организация на обединените нации, 30% от рибите към този момент са отровени с пластмаса, а до 2050 година в моретата ще има повече пластмаса от риби. Колко пъти сме излизали от магазина с пластмасова торбичка, а по-късно я губим, без да се замислим, че тя ще остане на нашата планета по-дълго от нас, оповестява Българска национална телевизия.

Пластмасовите торбички се създават от полиетилен, нефтен дериват, който се разгражда цели хиляда години, а отровните химикали при този развой отиват в земята, езерата, реките и моретата.

Според оценката на Американския институт за запазване на околната среда, международното ползване на найлонови торбички е достигнало годишно равнище от 1 трилион.

От тях единствено 1% се рециклират заради високите разноски за това - по-скъпо е да се рециклира пластмасова торбичка, в сравнение с да се създаде нова. Природата заплаща най-големия налог, защото останалите 99% замърсяват моретата, реките и езерата, вятърът ги разнася през континенти, канализациите ги оттичат във водите...

Има безчет документирани случаи на гибел при животни, които, смятайки пластмасовите торбички за храна, ги гълтам и по-късно умират от запек или неспособност за по-нататъшно хранене. Десетки хиляди китове, птици и костенурки умират всяка година от пластмасови торбички в моретата. Също по този начин има доста случаи, в които птици, риби, костенурки или други животни се заплитат в тях и в продължение на дни се мучат, умирайки.

Много страни по света към този момент са осъзнали заплахата от пластмасовите торбички, заради което огромен брой от тях ги не разрешиха или постановиха мита върху тяхната приложимост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР