Според данните за 2022 г., от всички страни в Европейския

...
Според данните за 2022 г., от всички страни в Европейския
Коментари Харесай

Страната в ЕС, която съкрати почти наполовина потреблението на газ в производството

Според данните за 2022 година, от всички страни в Европейския съюз (ЕС), най-вече са съкратили потреблението на природен газ в производството си Унгария и Гърция - надлежно с 47% и с 21%. Показателят е съпоставен със междинния за интервала 2019-2021 година Това оповестява РИА Новости, базирайки се на отчет на Fitch Ratings. През 2022 година Европейски Съюз като цяло понижи потреблението на газ с 10%.

В Европа като цяло, потреблението на газ в енергоемки промишлености като производството на изкуствени торове е доста понижено, при карбамида със 78%, а при нитратите - с 53%. При това, потреблението на синьо гориво за производството на амоняк се е свило със 70%. След намаляването на цените на газа в последно време, страните още веднъж усилват индустриалния си потенциал при изкуствените торове.
 Дългоочакваното уголемение на газохранилището
Дългоочакваното уголемение на газохранилището " Чирен " започва - " Булгартрансгаз " подписа контракт с изпълнителя

Консорциумът " Тех Енерджи Експанжън ", който е определен за осъществяване на плана, включва и " Главболгарстрой "

Анализаторите от Fitch чакат, че търсенето и потреблението на газ в Европейски Съюз през 2023 година може да остане малко под междинното за 2022 година, и Европейски Съюз е допустимо да " заобиколи " газовата рецесия, даже при положение на цялостно прекъсване на доставките на синьо гориво от Русия.

Тази прогноза обаче зависи ненапълно и от метеорологичния фактор. " Ако времето през идната зима е толкоз студено, колкото през 2012 година -(най-студената зима за последните 10 години), съгласно плановете, търсенето в Европа ще бъде с към 20 милиарда кубични метра (около 5% от общото годишно потребление) по-голямо от сегашната оценка. Което ще значи по-трудно баланс на търсенето и предлагането за 2023 година и нужда от потребление на повече газ от газохранилищата за покриване на дефицита ", цитира РИА Новости извадки от отчета на Fitch Ratings.
 Операторът ICE пуска паралелна борса в Лондон, заобикаляйки ценовия
Операторът на най-големия газов хъб в Европа, пуска паралелна борса в Лондон, заобикаляйки ценовия " таван "

Това може да докара до отлив на комерсиална активност от Европейски Съюз

Освен това, върху търсенето и потреблението на газ в Европа през годината, ще въздейства и обстановката с доставките на полутечен природен газ (LNG) в света. Допълнителен фактор на въздействие върху международния пазар на LNG е облекчаването на ограничаващите ограничения за надзор на Covid в Китай.

Анализаторите считат, че след растежа от 51% през предходната година, вносът на полутечен природен газ в Европа през 2023 година ще нарасне с още съвсем 30%, до 155 милиарда кубически метра.
 Докога цените на газа в Европа ще останат относително ниски
Докога цените на газа в Европа ще останат относително ниски

Причините за мощните съмнения на цените на газа
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР