Според данните дневният добив на газ на руския Газпром е

...
Според данните дневният добив на газ на руския Газпром е
Коментари Харесай

Добивът на Газпром през юли е най-ниският от 2008 г. насам

Според данните дневният рандеман на газ на съветския " Газпром " е понижен през юли до най-ниското си равнище от 2008 година насам на фона на продължаващите опасения, че Москва може да провокира енергийна рецесия в Европа, като спре доставките.

Според разбор на Блумбърг на данни, оповестени в понеделник, държавната енергийна компания е изпомпвала 774 млн. куб. м дневно през предишния месец - с 14% по-малко, в сравнение с през юни.

Според него общият рандеман на съветския монополист за експорт на газ за годината е 262,4 милиарда куб. м, което е с 12% по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Забавянето на производството следва утежняването на връзките сред Русия и Европейския съюз, откакто Владимир Путин подреди на войските да нахлуят в Украйна в края на февруари.

Миналата седмица следеният от Кремъл бизнес понижи доставките на газ за главния газопровод на континента към Европа - Северен поток 1 - до едвам 20% от потенциала.

Газпром твърди, че това се дължи на проблеми с поддръжката на турбините, само че ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че няма " оправдана техническа причина " за понижението, заяви „ Гардиън “.

На фона на опасенията, че Путин може да затвори газовия кран през сериозните зимни месеци на интензивно ползване на сила, предходната седмица Европейски Съюз поддържа непринудено понижаване на потреблението на газ с 15 %, което ще стане наложително, в случай че Кремъл спре доставките.

Забавянето на доставките за Европа контрастира с изказванията на Газпром за доставките му за Китай - който внимава да не осъди намерено нахлуването на Путин в Украйна.

Енергийната компания съобщи в изказване, че доставките за Китай по газопровода " Силата на Сибир " са се нараснали с 61%, без да дава спомагателни данни.

Тя съобщи: " Износът на газ за Китай по газопровода " Силата на Сибир " нараства в границите на дълготрайния двустранен контракт сред Газпром и CNPC, като за седем месеца е повишен с 60,9%.

" По-специално през юли доставките постоянно надхвърляха дневното количество по контракта, като доближиха нови рекордни стойности за деня. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР