Според член 136, ал. 1 от Конституцията на България Общината

...
Според член 136, ал. 1 от Конституцията на България Общината
Коментари Харесай

Гробокопачите на общинското здравеопазване

Според член 136, алинея 1 от Конституцията на България Общината е съществена клетка на локалното самоуправление и действа в две качества - като административно-териториална единица и като юридическо лице.

Натоварена е от Конституцията и законите да прави обществени служби и обществена власт. Общината като юридическо лице в общественото право има задачата в рамките на общинското землище да се грижи и завежда всички локални обществени служби, чието общо, проведено и непрекъсваемо облекчаване се постанова поради съжителството в обещано населено място. Възложените със закон (ЗМСМА, член 17, алинея 1) обществени служби са: общинското имущество, общинските предприятия, общинските налози и такси, общинските финанси, общинската администрация; устройството и развиването на територията на общината и на обитаемоте места в нея; образованието; здравеопазването; културата; благоустрояването и комуналните дейности; обществените услуги; опазването на околната среда и рационалното потребление на естествените ресурси; поддържането и опазването на културни, архитектурни и исторически паметници; развиването на спорта, отдиха и туризма.

Както е видно от Конституцията и другите значими закони, гарантиращи съжителството в съответните обитаеми места, Общината има извънредно значима роля за обезпечаването на естествена витална среда на своите жители. Макар изредено едвам на седмо място в листата с обществените служби, опазването на здравето в действителност е една от най-важните действия, определящи качеството на живот. То е по едно и също време част от градската стопанска система и най-важна обществена активност на Общината. Неговото положение е показателно за уменията на локалната власт и триумфа на нейната управническа политика.

Ако би трябвало да оценим последните два кметски мандата в Пловдив във връзка със положението на общинското опазване на здравето, ще би трябвало да признаем, че ръководството на Иван Тотев е цялостен неуспех.

Да, съгласно Конституцията общинското опазване на здравето е най-важният приоритет и административен ангажимент на всяка една община в България. Но не и за Община Пловдив. За да не бъдем голословни, дано се обърнем към данните от статистиката. Да, градът се развива и популацията на Пловдив се множи, само че за сметка на икономическите мигранти от обитаемоте места край града и от прилежащите области, а не поради естествения приръст. По отношение на демографската рецесия наклонността за Пловдив и региона е за негативен натурален приръст от минус 634 души на годишна база. Така родените през 2017-а са 3425, а умрелите - 4059. Възрастовата конструкция на града и региона също се трансформира с наклонност на повишаване относителния дял на лицата над 65-годишна възраст. Населението на Пловдивска област през 1980 година е било 748 239, а през 2017-а е наброявало 669 796, като продължава да се топи.

Притеснителните демографски данни стават тревожни, когато към тях се прибавят и тези за здравния статут на популацията. През годините характерността на записаните болести и заболеваемостта се трансформират към зле. Например - онкологичната заболеваемост спрямо 1971 година е повишена пет пъти през 2018 година, като заболеваемостта е доста над междинната за страната.

Как отговори на тези здравно-демографски провокации администрацията на Община Пловдив в последните 8 години? Никак, за жалост. През последните два мандата Пловдив ликвидира една основна болница като Белодробна и едно ДКЦ. Във в действителност банкрут от дълго време е и " МБАЛ " Св. Мина ", което слага града пред заплахата да остане единствено с една общинска болница. Диспансерите също съществуват по ръба на оцеляването. В същото време в града се роят и разрастват частните лечебни заведения, което демонстрира, че повода за рецесията в общинското опазване на здравето не е пазарна, а чисто управническа. На процедура през последните 8 години общинските лечебни заведения се трансфораха в хранилки за политическия хайлайф, ръководещ Пловдив.

Инженер, счетоводител и икономист оръжейник въртят опазването на здравето

В чи​и ръце е поверено общинското опазване на здравето в Пловдив? Вицето Розалин Петков, който организира политиката на кмета Тотев в опазването на здравето, е икономист с главен стаж в сопотската оръжейница. Според хора от сектора основният кадровик в общинските лечебни заведения е руса дама, счето​во​дител по обучение. В състава на целия локален парламент има единствено един доктор, и то в преклонна възраст. Така гилдията под тепетата, известна с блестящи медицински експерти и здравни мениджъри, е оставена надалеч от проблемите на бранша. В същото време локалната власт употребява лечебните заведения, ДКЦ-тата и диспансерите само като хранилка за назначение на съпартийци и родственици, показвайки тотална индиферентност по повод положението и вероятностите в развиването на общинските лечебни заведения.

За всичките години на двата мандата е формирана една-единствена балансова комисия, пред която се регистрират само и единствено финансовите резултати на лечебното заведение като търговски сдружения. Но нито кметът на града, нито отрасловият зам.-кмет, нито членовете на Комисията по опазване на здравето към Общинския съвет се интересуват от положението в бранша, а точно:

1. Медицинските проблеми

Никой не следи за целесъобразността в диагностично-лечебните процеси, провеждани в общинските лечебни заведения.

2. Кадрите

Никой в Община Пловдив не знае каква е междинната възраст на лекарите и медицинските експерти по здравни грижи в общинските лечебни заведения. Кога и какви са последните назначения на млади лекари, медицински сестри и лаборанти. Какво е текучеството на фрагменти. Никой не поставя грижи във връзка с квалификацията и стимулиране на младите фрагменти.

3. Модернизация на общинските заведения и техническа обезпеченост

Избраните шефове на лечебни заведения и общинското управление на Пловдив проспаха най-активния интервал за усвояването на европейски средства за създаването на съответните планове, които да подсигуряват рационализация на здравната техника и възстановяване на средата, в която се лекуват пациентите.

4. Мнението на специалистите

В общината от години липсва спор по проблемите на общинското опазване на здравето, а те не са един и два. По отношение на бранша кметът Тотев от дълго време е като щрауса със заровената глава в пясъка. В същата поза е и неговият отраслов заместител. В резултат множеството общински лечебни заведения са със затихващи функционалност във връзка с пазара на медицински услуги, а в стопански проект са на големи загуби. Неслучайно в последния работен ден от мандата си като шеф на МБАЛ “ Св. Пантелеймон “ (защо ли тъкмо тогава?!) доцент Петко Недев изрази безпокойството си, че без незабавна промяна и сериозна ангажираност от страна на Общинската администрация опазването на здравето в града върви към злополука.

5. Здравният мениджмънт

Не на последно място, като причина за затихващите функционалности на общинското опазване на здравето е слабият здравен мениджмънт. В последните 8-9 години състезанията за шефове се трансфораха в назначения. Вече не помним по кое време за финален път е имало „ конкурс “ с повече от един участник, в който да има конфликт на хрумвания и управнически стратегии. Първото изискване да получиш сходно предопределение е да си дисциплиниран и да не задаваш въпроси. Тоталната липса на разпоредителност е преимущество, както и умеенето да изпълняваш категорично всичко, което ти се подреди. И най-важното - да слушаш кадровика в пловдивското общинско опазване на здравето, въпросната руса дама, която постоянно стои от лявата страна на кмета Тотев по време на съвещанията на Общинския съвет.

А ето ги и резултатите:

1. В ДКЦ-тата се обрисува дълготраен спад на дейностите.

Първични прегледи:

ДКЦ 2016 година 2018 година

ДКЦ 1 29 012 28 046

ДКЦ 2 26 624 25 633

ДКЦ 5 27 318 26 295

ДКЦ „ Изток “ 14 071 12 732

За всички 160 903 146 825

Общински лечебни заведения:

Хоспитализации 2016-а 2018-а

МБАЛ „ Св. Мина “ 6460 5664

МБАЛ „ Сухопътни войски. Пантелеймон “ 13 064 12 633

Случаят " КОЦ "

Какво се случва във втората по величина онкологична болница в страната ​-КОЦ „ Пловдив “. От статистиката е видно повишаване на хоспитализацията на заболели за химиотерапия на фона на изключителното нарастване на онкологичната заболеваемост в народен и международен мащаб. В същото време приемът на заболели в гинекологично и хирургично отделени​е е намалял от 3016 през 2016 година на 2688 хоспитализации през 2018 година. Заслугата за това е на Община Пловдив и персонално на кмета Иван Тотев, който смени четирима шефове за четири години и забърка КОЦ „ Пловдив “ в грандиозни кавги, правосъдни каузи и съмнителни публични поръчки.

А най-трагичното е, че отношението на Община Пловдив към тежко и терминално болните е надменно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР