Според Бойко Борисов виновни за водната трагедия в Перник са

...
Според Бойко Борисов виновни за водната трагедия в Перник са
Коментари Харесай

Тайната е разбулена: Ето кой е отговорен за водната криза в Перник

Според Бойко Борисов отговорни за водната покруса в Перник са кметовете и сушата. По-късно министър председателят добавя, че прокуратурата и Министерство на вътрешните работи проверяват и който каквото е правил да си носи отговорността. Звучи добре, само че от министър-председателя се очакваше да уточни отговорните за неприятното ръководство на ВиК – Перник.
Това е в пълномощията му по силата на Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация. Не го прави, неразбираемо за какво.

Кой кой е в Пернишкото сдружение ВиК?

Съгласно последната пререгистрация на главния капитал с дялово присъединяване е разпределено сред Държавата и Общините в Пернишка област, както следва:

Държавата представлявана от Министерство на регионалното развитие 2091 дяла - 51%

Община Перник 1394 дяла - 34%

Община Радомир 328 дяла - 8%

Община Брезник 123 дяла - 3%

Община Трън 82 дяла - 2%

Община Земен 123 дяла - 2%

Тези субекти са притежатели, те са заинтригуваните страни сдружението да действа вярно. Това обаче не става и се стига до рецесията.

Петя Аврамова е министър от 20.09.2018 година

Николай Нанков е министър от месец май 2017 година След злополуката на рейс до Своге с доста жертви той подава оставка. По-късно министър председателят Борисов го назначава за зам.-министър в същото министерство.

Лиляна Павлова става министър на 7.09.2011 година На мястото на Росен Плевнелиев, който се кандидатира за президент. Павлова е министър и във втория кабинет на Борисов.

Росен Плевнелиев е министър на Министерство на регионалното развитие от 2009 до 2011 година

Като министър на Министерство на регионалното развитие през 2016 година Лиляна Павлова декларира :

„ Рехабилитацията на бент. „ Студена “ става със средства от държавния бюджет. 32 млн. лв. ще бъдат дадени за цялостна рехабилитация на язовирната стена и водопроводната мрежа. Ще се построи и пречиствателната станция за питейни води. Този язовир е строен преди 60 години. Ще подсигуряваме на перничани чисти и питейни води. Това подсигурява на първо място живота и здравето на хората. Правителството влага за първи път в нови язовири за питейни води със средства на държавния бюджет и с поддръжката на Световната банка. Това е инвестиция от общо 150 млн. лв.. Проектът за язовир „ Студена “ е толкоз специфичен, толкоз нов, че по никакъв метод водоснабдяването на перничани няма да бъде ограничавано “.

Хората са повярвали на Лиляна Павлова. И са сбъркали.

Информация има, дейности - не

Министерството на Регионалното развиване и благоустройството е било регулярно уведомявано от Хидровъзел „ Студена” за: равнището на язовир „ Студена”, количеството вода на излаз язовир „ Студена” и надзор на работата на дренажните помпи в дренажната изложба наязовирната стена.

На 09.11.2016 г е даден старта на „ Проект за развиване на общинската инфраструктура, Проект за рехабилитация на бент.„ Студена”, финансиран от Европейската банка за възобновяване и развиване. Вместо усъвършенстване се стига до воден режим.

Довеждащи водопроводи-Общата дължина на довеждащите водопроводи е 490,05 км. Главни водопроводи - най-важните съществени водопроводи в мрежата са тези за доставка на вода от източници с огромен воден потенциал. От язовир „ Студена”до пречиствателната станция за питейни води има два водопровода. Единият е главен бетонен тръбопровод с яйцевидно сечение с размери 1,75 х 1,2 м и дължина 8455 метра. Вторият е спешен железен тръбопровод с диаметър 800 мм. От ПСПВ – гр.Перник по железен тръбопровод с диаметър 1200 мм се водоснабдява град Перник и част от селата на Община Перник. От „ Витошките водохващания”, по чугунен тръбопровод с диаметър 250 мм,водата се подава към град Перник и обитаеми места в община Перник. От ПСПВ -град Брезник по два съществени водопровода - единият, железен с диаметър 250 мм е за водоснабдяване на град Брезник, а другият -от азбестоцимент с диаметър 150 мм - за водоснабдителната група „ Брезник-Секирна”.

Всякаква щета може да докара до съществено спиране на доставянето на вода до потребителите. Това значи висок риск за обезпечаване на питейна вода. Състоянието на главните преносни водопроводи е неприятно. Те са построени преди повече от 50 години. Основните проблеми са течове, породени от разяждане на стоманени тръби или от неправилни връзки сред бетонни или азбестоциментови тръби. Рехабилитацията на тръбите за гарантиране сигурността на водоснабдителните мрежи е нужда с висок приоритет.

Техническото положение на водоснабдителните мрежи в региона се дължи най-много на тяхната възраст. Повечето от мрежите са на повече от 50 години. Цялата дължина на водоснабдителната мрежа е с изминал амортизационен период, в това число чугунените и стоманените тръби. Това значи, че сега положението на водоснабдителните мрежи е неприятно и води до голям брой течове.Освен това азбестоциментовите тръби съставляват сериозен проблем, заради своята ненадеждност и евентуалните опасности за здравето.

Документи за ръководство и надзор колкото щете, само че на кой му пука…

39 наредби, ремонти в Закона за водите, Закон за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги, Закон за устройство на територията, Закон за измерванията уреждат активността по употреба и ремонт на водните уреди. За използването и спазването дава отговор Министерство на регионалното развитие. Отговаря, само че нищо не се случва…

Защо? Трябва да дават отговор на първо място министрите. В Постановление на Окръжна прокуратура Перник от 10.12.2019 година се споделя, че министрите на районното развиване Петя Аврамова и на околната среда и водите Нено Димов са отговорни за водната рецесия в Перник. В документа е записано, че с бездействията си министрите не са положили задоволително грижи за стопанисването на имуществото, вследствие на което са последвали вреди и вреди за човешкото здраве.

Решението към този момент е препратено към Спецпрокуратурата.

Отговорност обаче носи и министър-председателят. Съгласно настоящата българска Конституция министър-председателят:

- предлага структурата на Министерския съвет за одобрение от Народното събрание;
- избира и предлага за одобрение от Народното събрание министрите в кабинета си;
- назначава и уволнява заместник-министрите на министерствата и другите ръководители на ведомства, които са директно подчинени на Министерски съвет.

УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК
на Министерския съвет и на неговата администрация
Чл. 10. (1) Министър-председателят управлява общата политика на държавното управление и координира активността на членовете на Министерския съвет по нейното реализиране.

(2) Министър-председателят управлява настоящата активност на Министерския съвет, като утвърждава дневния ред, привиква и ръководи съвещанията на държавното управление.

Чл. 12. (1) Министрите са централни еднолични органи на изпълнителната власт със специфична подготвеност, които реализират държавната политика в ръководената от тях сфера на публичния живот в сходство със законите и признатата от държавното управление стратегия за ръководство на страната.

(2) Министрите реализират общо управление и съгласуваност на активността на основаните към тях държавни комисии, изпълнителни организации и други административни структури.

(3) Министрите реализират съгласуваност на активността на държавни организации, държавни комисии и други административни структури към Министерския съвет, когато това им е предоставено с акт на държавното управление или със заповед на министър-председателя.

След всичко това излиза наяве кой носи отговорност за водната рецесия в Перник. Разбира се, сега безспорен приоритет е обезпечаване на вода за перничани. Успоредно с това обаче би трябвало да се търси отговорност от отговорните за нея. А е каква е гаранцията, че Николай Нанков и Петя Аврамова, които до момента не са разрешили казуса, ще го създадат в този момент?

И какво рави там икономическият министър Емил Караниколов? Как ще му се търси отговорност в случай че сгафи нещо?

Екип на Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР