Според бившия външен министър Кристиан Вигенин има реална опасност България

...
Според бившия външен министър Кристиан Вигенин има реална опасност България
Коментари Харесай

Вигенин: Има опасност България да изпадне в политическа изолация

Според някогашния външен министър Кристиан Вигенин има действителна заплаха България да изпадне в политическа изолираност от страна на сътрудниците в Европейски Съюз поради позицията си по отношение на Република Северна Македония.

В предаването " Още от деня " Вигенин съобщи, че сега е нужна политика на външна връзка, която да доближи освен до страните членки на Европейски Съюз, само че и до самите македонци.

Кристиан Вигенин, Българска социалистическа партия: " Много е значимо ние да разбираем, че България продължава изрично да поддържа европейската интеграция и на района и на Република Северна Македония. Да не ни се вменява виновността, че надали не, че в случай че ние не създадем компромис със своите основни национални ползи ние надали не ще отворим района за въздействие на други, тъй като чух и такава версия от някои политически обединения в Европа, ще отворим терена за нахлуване на политическо въздействие на други световни играчи. Мисля, че на България такава виновност не може да се вменява. Ако някой желае в действителност да се върви напред с интеграцията дано застане зад България. Ние сме рационална страна. "

Нормално е България да показа такава позиция, защото няма прогрес по осъществяването на контракта за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония ", разяснява още Кристиан Вигенин.

Той изрази страдание, че се стига до тази обстановка, само че България не може да не отбрани своя интерес в връзките със съседите ни и надлежно позициите си в границите на Европейски Съюз.

Според Вигенин ще има компликации в бъдеще поради две неща, които не е направило българското държавно управление: едното е, че въпросът за несъблюдение на контракта не е бил задоволително добре артикулиран и в страната, и при нашите партньори; второто нещо е, че има незадоволително ясно виждане по какъв начин оттук насетне ще споделят това решение на българското държавно управление и при съседите ни, и при сътрудниците ни, защото се основава усещането, че България отсрочва процеса на разширение на Европейски Съюз.

Според Вигенин не е добре, че в позицията си ние разделяме Албания, против която нямаме възражения за започване на договаряния, от Северна Македония, които вървят в тандем до момента.

" Ние отстояваме нашата позиция, само че всичко съпътстващо това решение ми се коства, че не е задоволително добре премислено и по тази причина трябват незабавни ограничения, които се надявам да чуем тази седмица ", означи Кристиан Вигенин.

България държи на цялостното изписване и произнасяне на името Република Северна Македония, защото географската област Северна Македония включва и нашата част нея и може да се получи комплициране, акцентира някогашният външен министър.

Българска социалистическа партия поддържа процеса, поддържа ратификацията, поддържа преговорната рамка, само че считаме, че и българското държавно управление в тези три години след подписването на контракта направи пропуски - нямаше стратегия за поощряване на вложенията в Република Северна Македония, не е изменен бюджетът на Българския културен институт.

Вигенин напомни, че сме подкрепили Република Северна Македония за участие в НАТО, без да са изпълнили изискванията по контракта, което сме се надявали да бъде един жест на благосклонност.

" Вместо този жест да докара до една по-отворена политика от страна на Република Северна Македония, той беше разчетен от нашите съседи като нещо, което ще се случи още веднъж във връзка с участието в Европейски Съюз и България още веднъж ще направи компромис ", разяснява Вигенин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР