Според Американската академия по дерматология е нормално човек да губи

...
Според Американската академия по дерматология е нормално човек да губи
Коментари Харесай

Има ли начин да се справим с оредяването на косата?

Според Американската академия по дерматология е обикновено човек да губи сред 50 до 100 косъма дневно. Когато загубата е по-голяма от това, се получава оредяване на косата. За разлика от всеобщия косопад оредяването на косата не е безусловно причина за алопеция, написа уеб сайтът Puls.bg.
Прочетете още
Причините за това оредяване могат да бъдат заради избрани привички в метода на живот или генетични. 

Навиците, които биха съдействали за оредяване на косата са:
Прекомерното отнасяне на косата с бои и други фризьорски продукти;Прекомерното потребление на артикули за коса, като гелове и спрейове;Постоянното носене на косата в стегнати прически. Стегнатите прически водят до раздробяване на косъма или издърпването му от фоликула. Недостатъчният банкет на субстанции, като желязо, фолиева киселина и други минерали от храната, които да оказват помощ за растежа на нова косаВсекидневен стрес. Стресът е обвързван с повишение на хормоните като кортизол. Твърде доста хормони на напрежението могат да провокират положение като телогенен ефлувиум, при което косата пада и космените фоликули навлизат в дълга фаза на „ отмора “, в която не се образуват нови косми.
Оредяването на косата може също да бъде наследствено или от избрани медицински положения, като:
Скорошно раждане;Скорошно прекъсване приема на противозачатъчни;Хормонални промени;Загубата на доста количество килограми за малко време;Лекуването от автоимунно заболяване;Имунодефицит;Кожно заболяване или инфекция;При недостиг на витамин D;Дефицит на други витамини и минерали като рибофлавин, селен и цинк. 
Препоръчителна е консултацията със специалист за установяване повода за оредяването на косата. В случай, че това не е допустимо, има способи за справяне с казуса вкъщи.  

Масажирането на скалпа е може би най-хубавият метод за задвижване кръвообращението. Това ускорява растежа на косата. Препоръчва се масажирането на скалпа да става по време на душ, съчетано с шампоан за оредяваща коса, който има в състава си витамини и аминокиселини. 

При недостиг на избрани субстанции се предлага прием на мултивитамини или добавки. Здравата коса се нуждае от желязо, фолиева киселина и цинк. Кръвен тест може да откри недостиг на тези субстанции. Добавките с биотин, омега-3 мастни киселини и фолиева киселина също са подобаващи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР