Споразумения за обучение на студенти по 5 търсени от бизнеса

...
Споразумения за обучение на студенти по 5 търсени от бизнеса
Коментари Харесай

Тракийски университет и УНСС със съвместни учебни програми


Споразумения за образование на студенти по 5 търсени от бизнеса и кандидат-студентите взаимни образователни стратегии подписаха ректорите на Тракийски университет – Стара Загора и УНСС – проф. Добри Ярков и проф. Димитър Димитров. Министърът на образованието и науката, проф. доктор Сашо Пенов, участва персонално на формалното сключване на спогодбите в София. 


-->
Съгласно споразуменията двата университета ще си сътрудничат при създаването и въвеждането на взаимни образователни стратегии по няколко  атрактивни специалности, като Тракийски университет ще бъде водеща учаща организация по бакалавърските стратегии „ Киберсигурност и електронно ръководство “, „ Компютърна обработка и разбор на данни (Data Science) “ и „ Педагогика на образованието по стопанска система и информатика “, а УНСС – надлежно по бакалавърската стратегия „ Бизнес ръководство с отраслова специализация “ и магистърската стратегия „ Администрация и ръководство на районите “. Предвижда се образованията по взаимните стратегии да започва още тази есен,  с началото на новата образователна година. Всяко от образованията ще се прави според изискванията, графиците и наредбите на координиращото висше учебно заведение и ще се организира на територията и на двете висши учебни заведения.

„ За мен е чест да съм тук и да подпишем публично тези съглашения “, сподели ректорът на Тракийски университет, проф. доктор Добри Ярков и добави: „ Моето вътрешно разбиране е, че ние не би трябвало да бъдем в конкуренция, а в партньорство и съдействие. Днешното съглашение е продължение на нашия общ план по рационализация, с който стартирахме приема на магистри по наши общи специалности. С този документ се слага началото на сполучливо партньорство сред университети в България и аз подсигурявам, че това, което зависи от мен ще бъде 100 % изпълнено “.

“Споразумението сред нашите университети слага началото на едно качествено ново образование за нашите студенти и за студентите на Тракийския университет “, сподели проф. доктор Димитър Димитров.



Възможността за сходен тип съдействие сред българските висши образователни заведения бе въведена с промени в Закона за висшето обучение през юли 2022 година „ Радвам се, че двата университета са намерили воля и сили да приложат тези промени на процедура. Смятам, че този план ще бъде сполучлив и по тази причина разгадавам, че техният добър опит ще бъде прелъстителен и за останалите университети “, уточни служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов и изрази вяра, че и други висши учебни заведения също ще видят преимуществата на тези съглашения и на кооперирането.  

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР