Споразумението между Москва и Анкара за заплащане в рубли на

...
Споразумението между Москва и Анкара за заплащане в рубли на
Коментари Харесай

Анкара започва да плаща в рубли 25 процента от вноса на руски газ

Споразумението сред Москва и Анкара за възнаграждение в рубли на 25 % от доставките на съветски газ ще влезе в действие в близко бъдеще, съобщи турският министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез, представен от вестник " Йени шафак ".

" Турция ще прави 25 % от заплащанията за природния газ , който получава от Русия, в рубли. Съответното съглашение ще влезе в действие в близко бъдеще. Фактът, че Турция ще купува газ от Русия в рубли, ще понижи разноските и зависимостта [на турската икономика] от $ ", цитира вестникът думите на министъра.

На 16 септември съветският президент Владимир Путин се срещна с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган в коридорите на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие, по време на която той разгласи, че Анкара ще заплаща една четвърт от доставките на съветски газ в рубли, напомня ТАСС. 
Фатих Дьонмез добави, че Турция възнамерява да форсира работата по АЕЦ " Аккую ", с цел да пусне първия й блок през 2023 г. 

" Беше реализирано съглашение за атомната електроцентрала “Аккую ”. Нашето министерство, както и нашият президент, поставиха огромни старания, с цел да реализиран консенсус [между участващите в проекта] и да преодолеят зародилите компликации. След известно време, работата ще продължи с ускорени темпове. Графикът на плана е наложителен за нас, защото през 2023 година би трябвало да пуснем първи блок ", сподели той.

АЕЦ " Аккую " е първата атомна електроцентрала, която се строи в Турция. Проектът се извършва въз основа на междуправителствено съглашение, подписано сред Русия и Турция през 2010 година Руската държавната корпорация " Росатом " е мажоритарен акционер в компанията " Аккую Нуклеар ", която е поела отговорности за планиране, създаване, поддръжка, употреба на централата и нейното извеждане от употреба.

Проектът планува построяването на четири енергоблока с съветски реактори. Мощността на всеки енергоблок  ще бъде 1200 мВт. След като бъде пусната в употреба и доближи цялостен потенциал, Аккую ще генерира към 35 милиарда киловатчаса годишно.

Дьонмез заяви още, че Турция възнамерява до края на годината да приключи построяването на водопровод , който ще свърже находищата на природен газ в Черно море с индустриалните обекти, ситуирани на сушата.

През август президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи проекти за доставка на газ от 10 залежи в Черно море следващата година. Той напомни, че газовите ресурси в Черно море възлизат на към 540 милиарда кубически метра. Най-голямото находището е Сакария със ресурси, които надвишават 400 милиарда кубически метра. Турция има намерение да влага към 10 милиарда $ в развиването на това находище.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР