Споразумение за присъединяване на Швеция към НАТО може да бъде

...
Споразумение за присъединяване на Швеция към НАТО може да бъде
Коментари Харесай

Столтенберг: Турция може да пусне Швеция в НАТО след още преговори

Споразумение за присъединение на Швеция към НАТО може да бъде реализирано в точния момент за срещата на върха на алианса идващия месец в Литва, сподели в неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с турския президент Тайип Ердоган, предава " Ройтерс ".

Столтенберг разгласи, че представители на Турция, Швеция и Финландия ще се срещнат по-късно този месец, с цел да се опитат да преодолеят възраженията на Турция и Унгария, които до момента забавяха кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.

Разговорите на Столтенберг в Истанбул с Ердоган се организираха седмица откакто Ердоган удължи своето две десетилетно ръководство.

Политическите анализатори предполагат, че Ердоган, който се стреми да играе посредникска роля сред Русия и Запада по отношение на военния спор в Украйна, е малко евентуално да вземе решение за участието на Швеция в НАТО, преди да минат изборите.

Столтенберг сподели в изявление за " Ройтерс ", че е значимо да се употребява оставащото време преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, с цел да се реализира договорка.

През март Турция ратифицира кандидатурата на Финландия за участие в Организацията на Северноатлантическия пакт, само че към момента възразява Швеция да се причисли към алианса, както и Унгария. Русия от дълго време се опълчва на разширението на НАТО като опасност за личната й сигурност.

В своите възражения против участието на Швеция Турция съобщи, че Стокхолм приютява членове на рискови групи, които счита за терористи.

" Швеция предприе обилни съответни стъпки, с цел да отговори на опасенията на Турция ", сподели Столтенберг пред кореспонденти, имайки поради конституционната смяна на Швеция и нейното усилване на съдействието с Анкара в битката с тероризма.

За да се опита да позволи нерешените проблеми, Столтенберг сподели на конференция, че чиновници от Финландия, Швеция и Турция ще се срещнат през седмицата на 12 юни, само че не посочи по кое време . Министрите на защитата на НАТО ще се срещнат в Брюксел на 15-16 юни.

Изборите в Турция в края на май съответстваха с митингите против НАТО в Стокхолм, при които знамето на Кюрдската работническа партия (ПКК), оповестена за противозаконна в Турция, беше прожектирано върху постройката на Народното събрание.

Запитан за митингите, Столтенберг сподели , че демонстрациите сами по себе си не са противозаконни.

" Трябва да вършим ясна разлика сред митинг и терористичен акт ", сподели той. " Това, което е нелегално, е да подкрепяш, да финансираш терористични организации, само че не е нелегално да демонстрираш и да си срещу НАТО и обособени съдружници от НАТО, тъй като това е част от демократичните полезности, които всички би трябвало да пазят.
 Блинкън настоя Турция да пусне Швеция в НАТО в този момент
Блинкън настоя Турция да пусне Швеция в НАТО в този момент

Турция още не е споделила дали ще стане
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР