Спорът с рождената дата на най-великата българска пророчица Ванга е

...
Спорът с рождената дата на най-великата българска пророчица Ванга е
Коментари Харесай

Без помен за тайния рожден ден на Ванга  

Спорът с рождената дата на най-великата българска пророчица Ванга е дефинитивно решен. Тази година събития към 31 януари на Рупите нямаше. Въпреки че от фондацията на ясновидката, която стопанисва комплекса ѝ, не организират специфични празнувания на въпросната дата, въпреки всичко много миряни се събират към Атанасовден по остарял жанр в храма ѝ, с цел да ѝ отдадат респект.


„ За нас тази неправилност от дълго време е поправена. Ние честваме рождения ден на пророчицата всяка година на 3 октомври “, изяснява Иван Драмов – ръководител на фондация „ Ванга, и добавя: „ Самата тя приживе постоянно е черпила на 3 октомври с бонбони. Не знам за какво към момента има хора, които считат, че тя е родена на 31 януари “.

Кавгите към рождената дата на ясновидката от Рупите стартират още след кончината ѝ поради противоречие в персоналните ѝ документи. На някои от тях се показва, че Ванга е родена на 31 януари 1911 година в Струмица, а в архива на Община Петрич се води, че това се е случило точно на 3 октомври същата година. Противоречието единствено подкладе и без друго вилнеещия огън сред фондация „ Ванга “, учредена от нейни другари и близки, и директните кръвни родственици на пророчицата. Първите упорстваха за публична нейна рождена дата да бъде общопризнат 3 октомври и в продължение на години тъкмо тогава организираха честванията ѝ на Рупите. Семейството ѝ – племеннички и внуци, пък упорстваха за 31 януари и правеха паралелни празнувания. В последна сметка обаче изгубили борбата и датата на раждане на Ванга към този момент е категорично изменена и е 3 октомври 1911 година

Възможно е нейни близки да не престават да одобряват 31 януари, тъй като тогава е Атанасовден по остарял жанр и Ванга го е почитала съгласно християнските догми. В същото време не е обичала обилни тържества за персоналните си празници, които да се запомнят, поради това може би е и объркването.
За хилядите хора, на които е пособия, този спор не е значителен. Голяма част от тях идват да се поклонят и на двете дати. „ Не е значимо по кое време тъкмо се е родила. Важно е, че след гибелта духът ѝ остана измежду нас и тя не е забравена. Силата ѝ дава вяра на вярващите даже и след гибелта “, разясняват петричани. Казват, че който желае да отдаде респект на феноменалната врачка, би го направил когато и да е, без наложително да съблюдава някакви дати и годишнини. „ Идваме в църквата „ Св. Петка “, когато почувстваме, че имаме потребност да се заредим с сила, да потърсим утешение или да се помолим за здраве. Знаем, че Ванга е някъде към нас и ни дава мощ “, споделят признателни миряни.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР