Спонтанен протест се проведе по улиците на Асеновград вчера вечерта,

...
Спонтанен протест се проведе по улиците на Асеновград вчера вечерта,
Коментари Харесай

Асеновград скочи срещу ромите след нападение на деца в гребна база

Спонтанен митинг се организира по улиците на Асеновград през вчерашния ден вечерта, съобщи бТВ. Гражданите се ядосани поради ромско нападението против младежи и деца от клуба по гребане на Семеен кодекс " Асеновец ".

Стотици поданици на Асеновград излязоха по централните улици на града. Първоначално митингът е почнал спокойно, само че по-късно протестиращите са се насочили към ромската махала.

Между 1000 и 1500 души излязоха на митинг в Асеновград във връзка пререканията сред група мъже, които нападнаха с колове и мотики възпитаници, треньорите и родителите им. Това пък заяви Дарик по информация на пловдивската полиция. Оттам потвърдиха, че не се е стигнало до конфликти и сбивания.

Полицията и жандармерията, които са били на мястото на събитието, са спрели тълпата преди да стигне до ромската махала.

Протестът е проведен в обществените мрежи. Очаква се още един и в неделя, като се планува той да бъде по-голям.

Нападението

В понеделник група младежи от ромски генезис атакува с камъни, колове и кирки деца, родители и треньори от клуба по гребане на Семеен кодекс " Асеновец ".

Напрежението е почнало, откакто лодката на гребците се обръща във водата. Първоначално ромите оферират да оказват помощ, само че след отвод от страна на децата те станали нападателни.

По думите на едно от девойките от тима по кану-каяк, групата ромски младежи тръгнала след тях, целили ги с камъни, даже ги заплашила с удавяне и ликвидиране.

На помощ се притичали двама от треньорите в спортния клуб, които също отнесли удари от страна на ромите. В побоя са потърпевши даже и дребни деца.

Пострадалите са съумели да стигнат до болничното заведение, само че там ромите ги причакали и още веднъж ги нападнали. В разпрата са потърпевши и родители на част от децата.

Със съществени контузии са трима - момче от тима е с травма на главата и натъртвания, а негов съотборник е със счупена дясна китка. Един от ромите-нападатели пък е със счупени прешлени на кръста.

За нападението бяха арестувани 8 души от ромски генезис сред 18 и 41 години, формирано е досъдебно произвеждане. Районната прокуратура също ще предприеме ограничения.

Протестът

Към 22.00 часа протестиращите са почнали да се разотиват. Част от тях са били пред Районното ръководство, друга част пред кметството. По-рано те са се насочили към ромската махала, само че са били спрени от чиновниците на реда и възможният конфликт е бил предотвратен.

Няма информация за потърпевши при митингите, публичният ред е възобновен.

На място са били екипи на жандармерията, специфичните сили и полицейското ръководство. Те са взели нужните ограничения да не се стига до обстановки, които да заплашват човешкото здраве или живот. Служителите на реда ще останат на нощно дежурство в Асеновград.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР