Сполетява ни най-силното слънчево изригване от 5 години насам. Ако експлозивната

...
Сполетява ни най-силното слънчево изригване от 5 години насам. Ако експлозивната
Коментари Харесай

Сполетява ни най-силното слънчево изригване от години насам

Сполетява ни най-силното слънчево изригване от 5 години насам. Ако избухливата му сила не се изчерпи до края на седмицата, ехото от детонациите ще стартира да доближава до нашата планета, пише Meteo Balkans.

От началото на новата година се следи най-големият гърмеж на слънчева интензивност от 2017 година насам, сочат данните на ресурса https://tesis.xras.ru. За миналите 10 дни Слънцето към този момент е направило цели 3 изригвания от най-голям клас Х. Последното от тях е записано в нощта на 12 януари.

Клас X е най-високото равнище на 5-степенната канара на слънчевите изригвания, като първите два класа, обозначени с буквите A и B, са слаби, идващият клас C е междинен, а по-късно има два по-високи класа M и X. Всеки идващ клас превъзхожда предходния по мощ към 10 пъти. По този метод изригванията от равнище X са почти 100 пъти по-мощни от тези от клас C. Увеличаването на броя на изригванията ясно демонстрира приближаващия най-много на слънчевата интензивност, чийто пик се чака през идващите 2-3 години.

Въпреки това, такава мощна мощ на слънчевите детонации на сходен ранен стадий от цикъла е непредвидена. По всяка възможност към момента приказваме не за систематичния преход на Слънцето към оптимален етап, а за местен гърмеж на интензивност, който ще се окаже стеснен във времето. Това индиректно се удостоверява от обстоятелството, че съвсем всички детонации на Слънцето в този момент се случват в един район покрай източния му край. Останалите евентуално дейни центрове, открити от групи слънчеви петна, съвсем не демонстрират интензивност на изригвания, написа meteovesti.ru.

Учудващо е, че силата на този център към момента не е изчерпана в няколкото дни огромни детонации. За да се характеризира тяхната мощ е задоволително да се каже, че силата на всеки от тях е хиляди пъти по-голяма от общата сила, създадена от човечеството в цялата история на съществуването му. Към момента няма наклонност към понижаване на интензивността на изригванията или признаци на привършване на избухливата сила на Слънцето, настояват наблюдаващите на явленията.

Въпросът за плануваната дата на края на взривната интензивност е доста значим, защото главният център на слънчевите детонации продължава да се движи към Земята. Това се дължи на въртенето на Слънцето отляво надясно, гледано от северното полукълбо на Земята. Поради тази причина районите, ситуирани отляво на ръба на Слънцето, се придвижват към центъра му през седмицата (пълното завъртане на Слънцето лишава към 4 седмици). Ако избухливата му сила не се изчерпи до края на седмицата, ехото от слънчевите детонации ще стартира да доближава до нашата планета. В момента потоци от плазма и частици, изхвърлени от атмосферата на Слънцето, удрят около Земята. Сега на пътя им е планетата Венера, ситуирана сега вляво от Слънцето.

Общото равнище на слънчева интензивност е в алената зона и към този момент е към 8 по 10-степенна канара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР