Спокойно може да се консумират всички плодове и зеленчуци, които

...
Спокойно може да се консумират всички плодове и зеленчуци, които
Коментари Харесай

Накисването с оцет намалява с близо 90% бактериите по зеленчуците

Спокойно може да се употребяват всички плодове и зеленчуци, които се оферират по магазините. Това сподели в предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “ молекулярният биолог доктор Сергей Иванов от Асоциация " Активни консуматори ". 

Основният проблем, съгласно него, не са нитратите - това е мит, който идва още от социализма, а микробиологичните замърсявания.

" Винаги зеленчуците са се торели с оборска тор, в последно време около биологичното земеделие това стана доста съвременно, само че това отвори и нови опасности пред потребителите. Но това не е причина за отвод от зеленчуците, “ разясни той.

Сергей Иванов посъветва зеленчуците да бъдат добре измити преди консумация, защото положителното измиване маха всичко, което е на повърхността. По този метод понижаваме всевъзможни замърсявания. Намаляват и количеството бактерии, които са по зеленчуците.

" И най-сетне и накисването с оцет понижава с близо още 90% количеството на бактериите. Така че измиването и накисването с оцет е най-достъпната и най-евтината процедура за измиване и обработка на листни зеленчуци “, изясни експертът.

Той дефинира биопроизводството като " набожен въпрос “ и изясни, че казусът не е в метода на биопроизводство, а технологията, по която се прави и изясни, че верният метод е първо оборската тор да се компостира и по-късно да се употребява. " Реалните инспекции би трябвало да се вършат от Агенцията по сигурност на храните, които реализират  контрол по цялата верига – от производителя до търговеца. Но неведнъж не се вършат задълбочени инспекции заради липса на благоприятни условия, липса на политическа воля, отвращение да се конфронтират с търговци или производители, “ счита доктор Сергей Иванов.

Относно съществуването на препарати в месото и локалните артикули той е на мнение, че е мъчно да се каже до каква степен е сериозен казусът заради същата причина – казусът с контролните институции. " Резултатите не са доста ясни и постоянно са " секретни “. Кога за финален път сте чули Агенцията по храните да направи обществен доклад? “, попита той и добави, че можем единствено да гадаем за сериозността на тези проблеми.

" Ние нищо не можем да създадем за жалост. Тук е ролята на съзнателните фермери, на контролните органи да тестват непрекъснато месото, локалните и млечните артикули, “ безапелационен е доктор Сергей Иванов от Асоциация " Активни консуматори ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР