Спокойно градче в южна Германия е разбунено, след като кметът

...
Спокойно градче в южна Германия е разбунено, след като кметът
Коментари Харесай

Не сме крепост на нацизма: Преминаването на кмет към "Алтернатива за Германия" ядоса германски град

Спокойно градче в южна Германия е разбунено, откакто кметът реши да стане член на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ). Той счита, че това визира единствено него, само че мнозина в градчето не мислят по този начин.

" Нашият кмет не приказва от мое име " написа на афиш, висящ от прозореца на дома лутеранския свещеник в дребния югозападен немски град Бурладинген.

Когато брачната половинка на пастора Карин Динкелакер окачила надписа доскоро повече от година, тя протестирала против метода, по който кметът Хари Еберт определил визитата на членовете на градския съвет в бежански подслон като " ревю на бежанци " и нарекъл градските съветници " провинциални селяндури ". Оттогава връзките се влошили.

Дори и преди кметът да направи тези мнения, гласоподавателите следили по какъв начин Еберт стартира да клони към полезностите на антиимигрантската партия " Алтернатива за Германия ". " Когато стана ясно, че той отива още по-вдясно, си дадох сметка, че би трябвало да подхваща нещо ", споделя Динкелакер.

След това, през март, кметът станал партиен член. Неговите предходни забележки подготвили мнозина за смяната, само че огромен брой от 5 500-те локални поданици още не били подготвени да живеят в първия град в провинция Баден Вюртемберг, който има кмет от АзГ.

Хлебарници, банки, магазин за бижута и редакцията на локален вестник са ситуирани по продължение на основната улица на Бурладинген. След кръгово придвижване има знак на " Тригема " (Trigema) - огромен производител на артикули за спорт и свободното време, който е шеф номер едно в района.

Много от локалните хора се опасяват, че

положителното име на града им ще бъде накърнено.

Те не желаят родният им град да притегля внимание поради крайнодесния си кмет. Особено подобен, който има връзки с партия, предизвикваща терзания у толкоз доста хора от левицата и десницата, в миг, когато тя продължава да набира мощ.

Политическите съперници на Еберт не одобряват нещата пасивно. Градска група против расизма, чието наименование се превежда като " Бурладинген е многолик ", става все по-активна. Тя се надява, че активността й ще е в контраст на облика, създаван от политиката на кмета.

Напоследък групата получи подтик, когато градски съветници - комбинация от членове на десноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС) и типичен демократичните Свободни гласоподаватели - записаха градския съвет за покровител на групата на страницата й в интернет.

" Ако някой сведе града до политиката на кмета от АзГ, ще нарисува изцяло неправилна картина ", споделя свещеник Кристоф Динкелакер.

" Не сме цитадела на нацизма ",

счита, Каспар Пфистер, предприемач, построил клиника в града.

И кметът обаче има почитатели. 38-годишна жена се тревожи за сигурността на децата си поради прилива на бежанци в Германия. Тя споделя, че е симпатизантка на АзГ и няма нищо срещу, че кметът е станал член на партията.

57-годишният Еберт е кмет от 1999 година В момента той е в третия си мандат, който продължава до 2023 година, и счита участието си в АзГ за своя персонална работа. Ръководителят на локалния клон на ХДС Михаел Айзеле не е склонен с това. Той споделя, че персоналните политически убеждения няма по какъв начин да бъдат разделяни от служебните. Този случай провокира разделяне в града.

Айзеле обаче отбелязва също, че Еберт се радва на известна поддръжка. " Това не е обвързвано с продължаващия проблем с бежанците ", споделя Айзеле. Ситуацията с бежанците, която експлодира в Германия през 2015 година, когато канцлерът Ангела Меркел отвори границите на страната, обаче продължава да тревожи някои, тъй като Бурладинген има потенциал да даде заслон на най-много 10-20 бежанци.

Проблемът не е единствено настроението в града. След появяването на коментара за " провинциалните селяндури " през януари 2017 година, връзките сред градския съвет и Еберг са студени, макар че кметът се извини. В момента градската администрация води дисциплинарно дело против Еберт.

Айзеле желае също да притегли вниманието към от време на време нападателния звук, който кметът употребява на съвещания на съвета. Според Айзеле, с изключение на неуместния звук, Еберт употребява обиди и персонални нападки.

Рози Щайнберг, началник на групата на Свободните гласоподаватели в съвета, споделя, че допреди година Еберт е направил доста за Бурладинген. Сега опитите за съдействие с него са " изцяло неконструктивни ". След съвещания й би трябвало известно време, с цел да се успокои. " Потискащото е, че кметът не може да бъде отхвърлен с гласоподаване ", споделя тя и показва, че се е обърнала към провинциалното държавно управление с искане за смяна на закона.

Същевременно ръководителят на " Тригема " Волфганг Груп настоя за нови избори, като се базира на смяната на политическата принадлежност на Еберт.

В кабинета си кметът Еберт твърди, че партийната му принадлежност не играе роля в локалната политика. Той не може да разбере апелите за нови избори. Кметът вижда и използване на двойни стандарти: Еберт акцентира, че малко откакто е станал кмет за първи път, решил да стане член на ХДС. Скоро след преизбирането си напуснал тази партия. Когато станал член на друга политическа мощ, никой нямал нищо срещу.

Еберт споделя, че неговият жанр при пробутване на концепциите му в градския съвет, от време на време може да е " жарък ". Посочва, че приказва ребром и ще си остане подобен. Затова, когато има опция да подлага на критика съперниците си, не им икономисва нищо. " Да наречеш Бурладинген гнездо на нацизма е напряко неуместно и възмутително ", споделя Еберт./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР