СподелиВсички глави на православни църкви са уведомени за смъртта на

...
СподелиВсички глави на православни църкви са уведомени за смъртта на
Коментари Харесай

Вселенският патриарх Вартоломей ще води опелото преди погребението на Неофит

Сподели
Всички глави на православни църкви са известени за гибелта на патриарх Неофит.

Очакванията на Светия синод са да участват представители на всяка от тях.

Варненският митрополит Йоан изясни, че с
изключение на съветския патриарх Кирил
всички останали предстоятели са получили информация за реда на опелото.

Сбогуване с патриарха и възхвала на неговите каузи –

опелото през днешния ден ще се води от Вселенския патриарх Вартоломей.

Вселенският патриарх, който дружно с църковните делегации от целия православен свят, ще участват на богослужбата, а след светата литургия Негово Светейшество ще оглави и църковното опело, сподели Варненският и великопреславски митрополит Йоан – краткотраен наместник-председател на Светия синод.

„ Самият факт, че Вселенският патриарх ще участва има огромно значение, носи послания, само че тук е значимо, че поканите до другите православни църкви са изпратени нощес късно след обяд след изключителното съвещание на Синода “, съобщи доцент Костадин Нушев, учител в Богословския факултет в Софийския университет пред Българска национална телевизия.

Кой ще пристигна на погребението носи своята символика.



На този стадий удостоверение има от сръбската, македонската и албанската църкви.

Румънският патриарх Даниил няма да участва, само че изпрати видеопослание.

„ В тези дни на печал поверяваме всичките йерарси на Светия синод на Българската православна черква и целия български православен народ на нашето поклонение и молитва, като молим Всемилостивия Бог да упокои душата на нашия любим брат в Христа, достолепния Неофит, патриарх на Българската православна черква, в обителите на своите преблагословени светци, където няма нито болежка, нито тъга, само че живот безконечен. Вечна и блажена да бъде паметта му! “, съобщи Даниил, патриарх на Румънската православна черква.

По думите на митрополит Йоан съветският патриарх единствен не е получил реда за опелото, което било деликатната разлика с другите.

Богословът проф. Иван Желев счита, че това е сигнал за едно по-въздържано отношение към Русия, в това число и към Руската православна черква.

„ Това за пръв път го виждам, тъй като в комунистическо време в никакъв случай нямаше подобен филтър да се канят църкви от страни, които тогава бяха определяни като буржоазен, а постоянно е имало еднообразно отношение “, разяснява проф. Иван Желев, богослов.


Професор Желев позволява, че има съответен мотив за това решение на Синода.Това, че няма специфична покана може би е обвързвано с обстоятелството, че преди към два месеца съветският патриарх изпрати писмо, адресирано не до Неофит, а до Светия синод, все едно че нямаме патриарх, т.е. нещо се пропука в тези връзки “, добави проф. Иван Желев.
Въпреки тази умереност на българската черква, няма спънка съветската да изпрати собствен представител, изясни проф. Желев.

По информация на Българска национална телевизия Корсунският свещеник Нестор ще съставлява Руската патриаршия през днешния ден.

На уеб страницата на Патриаршията съветският патриарх изрази съболезнования, а в Руската черква в столицата е отслужена панихида.

„ По начало за такива събития не се канят главите, те сами идват да изразят своите съболезнования, както и в междучовешките връзки. Никой не потегля да кани елате, че умря наш непосредствен “, сподели още проф. Иван Желев.

Патриарх Неофит ще бъде заровен до гроба на Екзарх Йосиф, каквото е било неговото предпочитание.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР