СподелиВойната вече е в Европа, има риск от ескалация и

...
СподелиВойната вече е в Европа, има риск от ескалация и
Коментари Харесай

Йордан Божилов само за ДЕБАТИ.БГ: Войната вече е в Европа, има риск от ескалация

Сподели
Войната към този момент е в Европа, има риск от ескалация и риск от директна борба на Русия със страни членки на НАТО и Европейски Съюз.

Това разяснява в изявление за ДЕБАТИ.БГ, ръководител на Софийски конгрес за сигурност.

По думите му Европа би трябвало ясно да покаже, че по-добре е да се влага в връзките със Съединени американски щати, в сравнение с да се вършат опити за създаване на лична защита.

„ Аз съм песимистичен, че Европа може да го направи това. Най-малкото това изисква големи запаси. По някои калкулации, с цел да може Европа да придобие нужните военни качества, бюджетите на всички страни би трябвало да са над 6 % от Брутният вътрешен продукт – каквото е било положението по време на Студената война. Това съгласно мен е безусловно невероятно, най-малкото е невероятно това да стане в доста къс интервал “, изясни Божилов.

Той напомни, че Съединени американски щати дават съвсем 70% от нужните качества за защитата на Европа. Най-важното обаче е това, че Съединени американски щати имат нуклеарни оръжия, което е главен възпиращ фактор на евентуалния съперник.

По думите му, в това време Съединени американски щати също се нуждаят от Европейски Съюз като съдружник.

„ Прекалено доста опасности се появиха в сета и Съединени американски щати не могат да се оправят сами. На Съединени американски щати им би трябвало правилен сътрудник, същото мога да кажа и за Европа. Европа не може да си сътвори лична войска и не може да подсигурява териториалната защита. Но силата на тези връзки изисква вложения – и във военни средства, само че и в задълбочаване на връзките, в търсене на общия интерес “, изясни Йордан Божилов.

Цялото изявление четете на следващия ден.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР