СподелиПрезидентът Румен Радев изпрати писмо до медиите, с което призовава

...
СподелиПрезидентът Румен Радев изпрати писмо до медиите, с което призовава
Коментари Харесай

Радев призова кабинетът „Главчев“ да преосмисли решението за частна детска болница

Сподели
Президентът Румен Радев изпрати писмо до медиите, с което приканва служебният кабинет на Димитър Главчев да премисли решението за основаването на частна детска болница в София.

„ Вчера служебното държавно управление изненадващо взе решение да утвърди основаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, изключително детското, би трябвало да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес “, показва президентът.

В мейла е посочена и предисторията: „ Затова по време на служебните държавни управления, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското опазване на здравето. Служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев обезпечи терен за построяването на Национална детска болница, изготви обстоен организационен проект и обезпечи съдействието на Европейската капиталова банка за построяването “.

„ За страдание, след това тематиката бе пренебрегната, а днешното служебно държавно управление вместо да придвижи напред този план, способства за превръщането на една общественозначима идея в частна и за затвърждаване на практиката опазването на здравето да работи на правилото на облагите, а не в социална изгода “, счита Румен Радев.

В тематиката той включва и конституционните промени, които лишиха неговите пълномощия за основаване на служебни държавни управления.



„ С конституционните промени политическите партии и Народното събрание сложиха служебните държавни управления под собствен надзор, само че няма никакви признаци да го извършват. Институциите са длъжни да регистрират недъзите на публичните системи и да ги поправят, а не да ги легитимират и задълбочават със личните си решения “, счита президентът.

„ Призовавам държавното управление да премисли взетото решение за основаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху дейностите на изпълнителната власт, за който поеха отговорност “, заключва президентът.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР