СподелиПрез последните дни в общественото внимание с особена острота стои

...
СподелиПрез последните дни в общественото внимание с особена острота стои
Коментари Харесай

Виновните за високопоставената корупция са или мъртви, или бивши, и никога нямат връзка с политиката и бизнеса

Сподели
През последните дни в публичното внимание с особена заостреност стои тематиката за паралелната власт в българската страна. Тази власт, която не произтича от народа, т.е. не е излъчена на избори от българските жители, а се корени надълбоко в политически и стопански мощни кръгове. Власт, която смесва в себе си политика, правораздаване и стопанска система.

Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса сякаш е закономерно деяние, с което гущерът къса своята опашка. Но и друго прави усещане – отговорните за високопоставената корупция са или мъртви, или някогашни. И в никакъв случай нямат връзка с преобладаващите политиката и бизнеса лица през последните десетилетия. И това като да не е интерпретация, а изказване, което намира своето съображение в изказването на изпълняващия длъжността основен прокурор, който провидя едно име „ което излиза пред скоби “ и в двата кръга (иде тирада точно за Петьо Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса). И това е името на някогашния основен прокурор Иван Гешев, към днешна дата – комфортният провинен.
Но късата памет не може да благоприятства съществуването на чиста съвест. Казусът с Божанов може да има своето разплитане, в случай че се наблюдава следната верига:Кой номинира и спомага за избирането на Иван Гешев за основен прокурор;Чии послушни реализатори на поръчки съставляват и съставляват болшинството във Висшия правосъден съвет;Защо Висш съдебен съвет не предприе съответни дейности, с които да упорства за установяването на това кои лица стоят зад опасността против арбитър Цариградска;Кой беше заместител на основния прокурор Иван Гешев;Кои медии стояха компактно зад тези две лица и им обезпечаваха медиен комфорт по неприятните проблеми (КТБ например) и сензационно разпространяване на страничните проблеми, натрапвани като битка с престъпността (обвиняването на един възпитаник от Пловдив в тероризъм);Кои бяха или още са прикрити притежатели на тези медии;Кой изиска и кой спомага да няма дисциплинарно наказване на Петьо Петров-Еврото до момента в който беше следовател;Защо Инспекторатът към Висшия правосъден съвет не е разкрил систематични нарушавания в прокуратурата, а в този момент Инспекторатът при самата прокуратура занапред ще ги ревизира и установява;Кой стои зад болшинството инспектори и дали това не са същите кръгове като зад болшинството и във ВСС;Как по този начин е изчезнало единственото дело, по което Мартин Божанов е съден и оневинен и дали това не съответствува с изгубването на едно тефтерче по едно друго дело, по което главен воин се оказа „ държавно дружество “ № 10;Как по този начин ръководителката на Софийската градска прокуратура знае кои хора е познавал Мартин Божанов и кои не. Това симптом за непосредственост с него ли е или познаване на оперативни материали, които по принцип не трябва да бъдат изнасяни без съображение пред публиката.
Настоящите въпроси могат да бъдат изчерпателно съображение за работата на следващите вяли парламентарни комисии, от които няма по какъв начин да произтече нищо, нищо повече от следващите изпратени материали в прокуратурата.

На този стадий просто следва промяна на стражата и обслужващия личен състав, нагоре обаче възложителите  остават същите. Да му мислят новите подизпълнители – както в правосъдната власт, по този начин и в политиката.

*Текстът е част от петъчния бюлетин на Института за пазарна стопанска система (). Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР