СподелиЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов окончателно разсея съмненията за изненади

...
СподелиЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов окончателно разсея съмненията за изненади
Коментари Харесай

Мария Габриел ще е премиер зад дебелата сянка на Борисов

Сподели
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дефинитивно разсея подозренията за изненади с ротацията на държавното управление. И удостовери, че Мария Габриел ще е идващият министър председател, даже назова датата на ротацията – 6 март, тъкмо когато се навършват 9 месеца от образуването на кабинета на не-коалицията и съгласно сделката Николай Денков би трябвало да отстъпи поста си на Габриел.

В последните месеци тлееше напрежение към ротацията, тъй като в ГЕРБ имаше подозрения дали е удачно таман Габриел да е министър председателят в тяхното „ второ полувреме “ на ръководството. Неслучайно депутати от партията пуснаха в общественото пространство концепцията Борисов да е министър председателят от март, която той и през вчерашния ден изрично отхвърли.
Изгоди от спазването на сделката
Вероятно недоволството от Габриел е поради това, че тя е прекомерно „ техническа “ и няма да се усети политически превъзходството на ГЕРБ във „ второто полувреме “. Но неспазване на първичната сделка рискува да повлече нова фаза на неустойчивост. Дори от самата Мария Габриел, която отстъпи еврокомисарския си пост, с цел да се върне сякаш незабавно за министър председател, след това за министър председател с отсрочен период, а най-после да се окаже въобще без поста. Тя има задоволително мощни европозиции и би могла да навреди съществено на Борисов и ГЕРБ, в случай че бъде изиграна.

Най-сетне, сделката е преференциално да се съблюдава, тъй като занапред има да се берат още плодове от нея. Има доста да се работи за цялостното влизане на България в Шенген и в еврозоната и в случай че това се случи при ръководството на не-коалицията, тя ще може да регистрира цялостен триумф. Обратно, в случай че при проверка на съглашението се случи и отсрочване на Шенген и еврозоната, националният крах ще се брои и като резултат от следващата безсмислена политическа дестабилизация на виновните за властта партии.

Да не забравяме най-после и най-желания плод за всяка власт – кадровото подсигуряване. Тепърва ще се попълнят местата в новите органи на правосъдната власт и в регулаторите, а това не може да стане при прибързано преформатиране на едвам от малко малко напаснатата сглобка. Тепърва и ще се усвояват милиардите по общини, планувани в оповестения като първият през 2024-а бюджет на България с същинско финансово бюджетиране. Ако финансовите потоци текат, както е контрактувано и плановете се задвижат бързо, какво значение има чии са финансовият и районният министър.
Кабинетът „ Габриел “ – огледален на кабинета „ Денков “
Че смени на министри ще има, това за следващ път удостовери Борисов в първото си за новата година политическо изявление. Но промяната още веднъж ще наподобява единствено техническа, а не политическа, без значение от мащаба ѝ. Тези министри, които си вършели работата, щели да останат. А дали и по какъв начин я правят ще преценят политическите водачи дружно с сегашния и бъдещия министър председател. Нищо ново – и промените, и утвърждението им от всички в сглобката са планувани от сделката предишното лято. Движение за права и свободи официално остава извън.

Така профилът на новото държавно управление от март ще е като на настоящето – експертен кабинет, без лична политическа тежест. Новият министър-председател Мария Габриел ще бъде огледален облик на предходния министър председател Денков. Слабостта на Денков като самостоятелен държавен водач пролича при две министерски рецесии: с вътрешния министър Калин Стоянов при използването от полицията на несъразмерна мощ против протестиращите против Футболния съюз и със здравния министър Христо Хинков при абсурда с уволнението на шефа на „ Пирогов “. И в двата случая Денков изпадна в конфуза да не е директен шеф на министрите си. В още по-неизгодна позиция ще е Габриел, която даже няма лична партийна сянка в партията си, и то освен поради дебелата сянка на Борисов.
Властта е в надзорния съвет на не-коалицията
Кабинетите „ Денков-Габриел “ и „ Габриел-Денков “ действат и ще продължат да действат като изпълнителен съвет под директната власт на надзорния съвет на политическите водачи на не-коалицията. И в това няма нищо необичайно, тъй като малко или доста всяко съдружно ръководство наподобява по този начин. Центърът на властта към този момент е в Народното събрание и в евроатлантическото и конституционно болшинство в него. Може би в новата си сесия то ще би трябвало да поохлади пристрастеността си да ръководи непосредствено страната със лично адхок законотворчество и възлагане на решения на държавното управление, освен тъй като по този начин замязва на революционен конвент.

А тъй като от бързане, неумелост и претупване на процедури немалка част от продукцията е нискокачествена, което основава чувство за безпорядък, подарява козове на опозицията и отслабва престижа на цялото ръководство.

Но и без да се пробва да ограничи властовия си нагон, това болшинство ще бъде по този начин или другояче много заето с кадровите назначения и с неизбежните кавги, които те ще произведат, което пък би дало повече независимост на държавното управление и би отместило фокуса на напрежението от него.
Десетки основни назначения
Освен в случай че министерските промени при ротацията не бъдат част от по-общия пъзел на кадровите назначения – конституционни съдии, правосъдни кадровици, надзорници на конкуренцията, енергийни регулатори, та чак до инспектори по отбрана на персоналните данни. Десетки и десетки основни назначения с обезпечени дълги мандати, измежду които министерските кресла са най-ветровити, само че постоянно доста мечтани. Защото в биографията вечно остава „ някогашен министър “, на половина с тежестта на сегашен.

Коментарът на Веселин Стойнев е оповестен в Дойче Веле.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР