СподелиГръцките депутати в 300-местния парламент гласуваха законопроект, изготвен от дясноцентристкото

...
СподелиГръцките депутати в 300-местния парламент гласуваха законопроект, изготвен от дясноцентристкото
Коментари Харесай

Ще остане ли Гърция единствената православна държава, която легализира еднополовите бракове?

Сподели
Гръцките депутати в 300-местния парламент гласоподаваха законопроект, направен от дясноцентристкото гръцко държавно управление, и легализира еднополовите бракове, макар острите възражения на църковните чиновници.

Припомняме, че през 2001 година Нидерландия стана първата страна в света, легализирала еднополовите бракове. А през 2010 година Аржентина стана първата страна в Латинска Америка направила това. Заедно с Гърция, общо в 37 страни хомосексуалните двойки могат да подписват цивилен бракове.

В рядка демонстрация на парламентарен консенсус в Гърция 176 депутати от целия политически набор гласоподаваха в поддръжка на законопроекта предходната седмица. Други 76 отхвърлиха промяната, двама се въздържаха от гласуването, а 46 не участваха.

Членове на LGBTQ+ общността, доста от които не успяваха да сдържат страстите си, разясниха по този начин:

„ Чакахме години. Това е исторически миг. Много от нас не бяха сигурни, че в миналото ще се случи “, съобщи известната гей активистка Стела Белия по отношение на законопроекта, който освен разрешава на еднополовите двойки да подписват брак, само че и да осиновяват деца.

Преди гласуването имаше два дни на развълнуван спор и седмици на публично неодобрение. Реформата бе разказана от поддръжниците ѝ като „ смела “ и „ от дълго време закъсняла “. Но бе жигосана от съперниците ѝ, измежду които и могъщата гръцка православна черква, като „ антисоциална “ и „ нехристиянска “.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис поддържа законопроекта, заявявайки, че той ще постави завършек на „ съществено неравноправие за нашата народна власт “. В пламенна тирада преди гласуването 55-годишният водач, който принадлежи към демократичната секта на неговата партия, сподели, че мярката ще изравни Гърция с 36 страни в международен мащаб, които към този момент са приели закони по въпроса. Консерватизмът, твърди той, не би трябвало да се смесва с остарели възгледи, които не са в синхрон с модерното общество.
СЪПРОТИВАТА БЕ СИЛНА
Гърция стана първата християнска православна нация в света, която легализира еднополовите бракове, откакто Народното събрание в Атина одобри забележителната промяна на фона и на всеобщо тържествуване и на яд в страната.

Бившият министър председател Андонис Самарас  съобщи пред Народното събрание, че еднополовите бракове не са човешко право и „ рисковият “ закон не е трябвало да бъде въвеждан.

Православните свещеници заплашиха да отлъчат депутатите, които са дали своят вот за мярката, а водачът на крайнодясната партия Спартанци сподели, че законът ще „ отвори портите към пъкъла и перверзията “. Групата беше една от четирите партии, които с огромно болшинство отхвърлиха законопроекта.

Без поддръжката на Сириза, главната опозиционна лява партия, водена от Стефанос Каселакис, който е първия гей политически водач в Гърция, както и някои други по-малки политически обединения, промяната нямаше да мине.
ГЪРЦИЯ МОЖЕ БИ ЩЕ ОСТАНЕ ЕДИНСТВЕНА
Източноправославното християнство няма обединен доктринален престиж като папата. Но то е обединено в позицията си против еднополовите връзки, както в личните си ритуали, по този начин и в гражданската сфера. Общественото мнение в по-голямата част от православните страни също е най-вече срещу. Но има някои признаци на смяна. Две дребни страни с православно болшинство, Черна гора и Кипър, позволиха еднополовите съюзи през последните години, както направи Гърция през 2015 година, преди да утвърди и еднополовите бракове.

Гражданските съюзи може да станат по-често срещани измежду православните страни, гравитиращи към Европейския съюз. Но остават табу за масата християнско население в Русия, която наложи репресии против LGBTQ+ изразяването, и страните в нейната орбита.

Следва резюме на църковните позиции и публичното мнение в православния свят:
ПРАВОСЛАВНИЯТ СВЯТ
Източното православие е обществено консервативна, антична черква със комплицирани ритуали и строга подчиненост. Църквите са проведени най-вече по народен принцип, с голям брой самостоятелни църкви, които споделят антични доктрини и практики, само че които по едно и също време си сътрудничат и се карат.

Приблизително 200 милиона източноправославни живеят най-вече в Източна Европа и прилежащите азиатски земи, като към половината от тях са в Русия, а по-малък брой живеят по света. Подобно на други интернационалните църковни организации, Православието се изправи против апелите за включване на LGBTQ+.

Изявление от 2016 г.  на множеството православни църкви назова брака сред мъж и жена „ най-старата институция на божествения закон “ и твърди, че на членовете е неразрешено да влизат в еднополови съюзи.

Вселенският патриарх Вартоломей от Константинопол, считан за първия измежду равни от всички православни водачи, удостовери тази позиция в изказване след гласуването в Гърция. И добави, че църквата би трябвало да отговори на членовете в такива съюзи „ с пастирска отговорност и в Христова обич “.

В страните, където православните вярващи са преобладаващо болшинство, вярващите са на мнение, че обществото не би трябвало да приема хомосексуалността или да утвърждава еднополовите бракове.

Православните гърци демонстрираха относителна приемливост, като половината от тях считат споделиха, че хомосексуалността би трябвало да бъде призната, а една четвърт поддържат еднополовите бракове. В по-скорошни изследвания гърците като цяло са подкрепили с малко брачния закон.

И въпреки всичко гръцкият закон утвърждава брака в гражданската сфера, само че не изисква от църквата да прави сходни ритуали. Въпреки това гръцкото православно управление единомислещо се опълчва на закона.
УКРАЙНА
В Украйна еднополовите двойки не могат да записват статуса си законно. През 2023 година казусът се изостри, защото доста LGBTQ+ хора се причислиха към въоръжените сили на Украйна. През същата година в Народното събрание беше импортиран законопроект за основаване на цивилен партньорства за еднополови двойки, предоставящ съществени права като обезщетение, в случай че един от сътрудниците бъде погубен в деяние.

Всеукраинският съвет на църквите и религиозните организации, който включва двете съперничещи си православни църкви в Украйна, се опълчи на проектозакона, потвърждавайки, че някои интернационалните организации употребяват актуалната накърнимост на страната, с цел да наложат нежелани промени.

Законодателството сега е в развой на разглеждане.
РУСИЯ
Във все по-консервативна Русия президентът Владимир Путин построи мощен съюз с Руската православна черква и трансформира „ обичайните фамилни полезности “ в крайъгълен камък на своето ръководство, противопоставяйки ги на „ извращенията “ на Запада.

Путин в действителност забрани еднополовите бракове в конституционната проверка от 2020 година, като добави уговорка, съгласно която бракът е съюз на мъж и жена. През 2013 година Кремъл одобри това, което е известно като закон за „ гей пропагандата “, забраняващ всякакво обществено утвърждение на „ нетрадиционни полови връзки “ измежду малолетни

След като изпратиха войски в Украйна през 2022 година, съветските управляващи ускориха акцията против „ унизителното “ морално въздействие на Запада, в което правозащитници видяха опит за легитимиране на войната.

Московският патриарх Кирил посегна на правата на хомосексуалната общественост. Като глава на Руската православна черква той надзирава най-голямото православно паство в света. Той разказа нахлуването на страната му в Украйна като част от метафизическа битка против демократичната стратегия, която включва „ гей паради “.

През ноември Върховният съд на Русия на процедура забрани LGBTQ+ активизма, определяйки това „ интернационално придвижване “ като екстремистко и го забрани в Русия.

През 2021 година изследване на най-голямата самостоятелна социологическа организация в Русия, Levada Center, сподели, че единствено 33% от руснаците са изцяло или ненапълно съгласни, че хомосексуалните мъже и дами би трябвало да се употребяват със същите права като хетеросексуалните.
БЕЛАРУС
Семейният кодекс на Беларус дефинира брака като „ съюз сред мъж и жена “. Също по този начин няма законодателство, забраняващо дискриминирането въз основа на полова ориентировка и полова еднаквост.

Хомосексуалността беше декриминализирана в Беларус през 1994 година, само че LGBTQ+ общността е изправена пред тежка стигма и висок % на самоубийства, настояват правозащитници. Те оповестяват за стотици случаи на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) – главната организация за вътрешна сигурност в страната, която се пробва да вербува гейове и заплашва да ги изгони от страната.
СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРА
Сърбия и Черна гора, две консервативни балкански народи, в които Сръбската православна черква има голямо въздействие, имат смесени резултати във връзка с правата на LGBTQ+ общността, като част от напъните за присъединение към Европейския съюз.

Малката Черна гора одобри законопроект през 2020 година, допускащ еднополовите партньорства — не брак и то с доста по-малко права. В Сърбия сходен проектозакон по този начин и не стигна до парламентарно гласоподаване.

Сръбската православна черква, която поддържа близки връзки с Руската черква, се опълчва остро на концепцията за еднополови бракове.

Президентът на Сърбия Александър Вучич сподели, че няма да подпише законопроекта за еднополовите бракове, макар че Сърбия има намерено лесбийка министър председател от години.

Прайд маршовете в Сърбия са рутинно неразрешени или се организират при строги ограничения за сигурност. В Черна гора, макар че еднополовите партньорства са позволени, мощно насоченото към мъжете общество от 620 000 души остава разграничено по въпроса.
РУМЪНИЯ И МОЛДОВА
Румъния е една от дребното членки на Европейския съюз, които не разрешават нито еднополови бракове, нито цивилен съюзи, макар възходящото обществено приемане на LGBTQ+ хората.

През 2023 година Европейски съд по правата на човека постанови, че Румъния не е съумяла да почете правата на еднополовите двойки, като не е признала законно техните връзки.

В началото на февруари в Румъния се твърди, че LGBTQ+ деятели са били нападнати, до момента в който са провеждали кротичък митинг пред централата в Букурещ.

През 2018 година Румъния организира референдум, подсилен от православната черква, за това дали да се стесни конституционното определение на брака от „ съюз на съпрузи “ до „ съюз сред един мъж и една жена “.

Правозащитниците приканиха румънците да бойкотират вота, който се провали заради ниската изборна интензивност.

В прилежаща Молдова, която не е членка на Европейски Съюз, само че има формален статут на кандидатка, не са позволени нито еднополовите бракове, нито съюзите.
БЪЛГАРИЯ
Общественото мнение в България е най-вече враждебно към гейовете и още повече към еднополовите бракове. В балканската страна към момента доминират патриархалните фамилни обичаи.

Европейският съд по правата на индивида предходната година откри, че държавното управление на България нарушава европейските закони за правата на индивида, като не признава законно еднополовите двойки. Съдът също по този начин постанови, че България е длъжна да одобри правно признание на еднополовите двойки, само че България не демонстрира никакви признаци за осъществяване на решението.

Лидерите на Българската православна черква, която включва към 80% от българите, осъдиха решението на Европейски съд по правата на човека и приканиха държавното управление да не се поддава.

Конституцията на България категорично не разрешава признаването на еднополовите бракове. Промяната на конституцията изисква болшинство от две трети в Народното събрание при три поредни гласувания. Подобен сюжет наподобява отдалечен.

Източници: „ Асошиетед Прес “, „ Гардиън “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР