СподелиЕвропейската комисия започва заедно с България и Румъния две рамки

...
СподелиЕвропейската комисия започва заедно с България и Румъния две рамки
Коментари Харесай

ЕК дава 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите

Сподели
Европейската комисия стартира дружно с България и Румъния две рамки за съдействие за ръководството на границата и на миграцията.

Те се основават на сполучливото използване в двете страни на пилотните планове за бързи процедури за предоставяне на леговище и връщане, почнали преди година, оповестява БНР.

България и Румъния дадоха нов подтик на взаимните старания за ръководство на външните граници на Европейски Съюз и миграцията, акцентират от Комисията. Чрез контрактуваните през днешния ден рамки за съдействие те ще допринесат още повече за тези старания.

Фокусът на рамките ще бъде върху две цели. На първо място, поддръжка за засилени ограничения в областта на ръководството на границите, даването на леговище и приемането на мигранти, системата за връщане и засилено полицейско съдействие в Шенгенската зона. На второ – започване на подготовка за използването на новия Пакт за миграцията и убежището в България и Румъния, най-много във връзка с използването на националните проекти.

Рамките за съдействие вземат поради обстоятелството, че Шенгенското законодателство ще се ползва напълно в двете страни и че считано от 31 март би трябвало бъде отстранен контролът по вътрешните въздушни и морски граници.

На фона на всичко това рамките включват и още по-засилено съдействие сред страните членки. Става дума най-вече за полицейско взаимоотношения за справяне с трансграничните провокации.

Комисията стартира от през днешния ден финансирането с 85 милиона евро по Инструмента за финансово подкрепяне на ръководството на границите и визите за интервала 2021-2027 година за усилване на качествата на страните по външните граници на Европейски Съюз.

България и Румъния могат да подадат молби за в допълнение финансиране, с цел да разширят или модернизират съществуващите системи за наблюдаване на границите, с цел да закупят средства за превоз, в това число системи за термонаблюдение, оперативно съоръжение като камери за засичане на придвижване и за термонаблюдение, както и за развиването и модернизирането на системите.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР