СподелиЕдин от топдипломатите не само в американската, но и в

...
СподелиЕдин от топдипломатите не само в американската, но и в
Коментари Харесай

Американският дипломат и Нобелов лауреат Хенри Кисинджър почина на 100-годишна възраст

Сподели
Един от топдипломатите освен в американската, само че и в международната история Хенри Кисинджър е умрял на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът, съобщи Българска телеграфна агенция. Не се прецизират при какви условия е умрял Нобеловият лауреат за мир.

Дори и навършил един век, лекар Кисинджър към момента бе активен, като посещаваше събития в Белия дом. Освен това издаде книга и е свидетелства пред американския Сенат за нуклеарната опасност, идваща от Северна Корея. През юли тази година някогашният държавен секретар на Съединени американски щати реализира изненадващо посещаване в Китай, с цел да се срещне с локалния водач Си Цзинпин.

Кисинджър е оставил незаличима диря в американската външна политика. Той е държавен секретар на Съединени американски щати при двама американски президенти – Ричард Никсън и Джералд Форд.
Кой е Хенри Кисинджър?
Кисинджър е от еврейски генезис. Роден е на 27 май 1923 година като Хайнц Алфред Кисингер във Фюрт, Южна Германия. Семейството му се мести в Съединени американски щати през 1938 година След като приспособява имената си към британския език, става американски жител през 1943 година и служи в армията на Съединени американски щати в Европа по време на Втората международна война.

Получава магистърска степен от Харвардския университет през 1952 година, а пази докторат през 1954 година Работи като съветник за държавни организации, в това число и през 1967 година във Виетнам, кагато е медиатор на Държавния департамент. Помага на Никсън в предизборната акция за президентските избори през 1968 година

През 1973 година, когато е консултант по националната сигурност, е назначен за държавен секретар на Съединени американски щати. Същата година получава Нобеловата премия за мир дружно с виетнамеца Ле Дък Тхо, който обаче отхвърля да одобри наградата.

Бившият дипломат на Съединени американски щати в Китай Уинстън Лорд, който е бил специфичен помощник на Кисинджър, сподели за Ройтерс, че починалият е бил „ неотклонен труженик за мир “. „ Америка загуби един дирек в отбраната на националните ползи “, съобщи Лорд.

След атентатите от 11 септември 2001 година тогавашният президент на Съединени американски щати Джордж У. Буш назначи Кисинджър отпред на проверяващата комисия за нещастието.

„ Америка загуби един от най-влиятелните и отличителни гласове на своята външна политика с кончината на Хенри Кисинджър. От дълго време се удивлявам на мъжа, който е избягал от нацистите като малко момче в еврейско семейство и след това се е сражавал против тях в редовете на армията на Съединени американски щати. Това, че е някогашен емигрант, а стана държавен секретар, приказва както за неговото лично великолепие, по този начин и за величието на Америка “, съобщи за Ройтерс самият Джордж У. Буш.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР