СподелиБез много гласност правителството, което има за основен приоритет организирането

...
СподелиБез много гласност правителството, което има за основен приоритет организирането
Коментари Харесай

Служебният кабинет „минира“ държавната детска болница, даде път на частна

Сподели
Без доста публичност държавното управление, което има за главен приоритет организирането на избори, като се изключи че направи поредност от знакови назначения в енергийните сдружения, в този момент и тихомълком – заради неведение или друго, минира основаването на държавна детска болница.

Това стана с решение, което утвърждава основаването на частно детско лечебно заведение „ Мама и аз “. Инвеститорът е „ Търговска лига – Глобален аптечен център “, а поръчката е да се сътвори лечебно заведение, чиято лечебна активност ще се осъществя по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 кревати, отделения без кревати и лаборатории за диагностика и лекуване на лица както от 0 до 18 години, по този начин и над 18-годишна възраст.

Срокът за построяването на болничното заведение е до 48 месеца от решението на Министерския съвет.

Къде обаче е казусът?

Решението на държавното управление провокира недоволството на Обществения съвет за основаване на Национална детска болница. Причината – с сходен различен план се обезкървява системата от детски експерти, които не могат да покрият работата на две сходни лечебни заведения.

От Обществения съвет упорстват Димитър Главчев да даде неотложно пояснение.
Решението беше гласувано в последния работен ден при цялостна липса на бистрота и осведомително затъмнение преди продължителни празници и е едно от първите решения в областта на опазването на здравето, гласувано от служебния кабинет “, се показва в позиция на съвета.
В нея четем още:
Вече повече от година настояваме, че София и районът нямат финансовия и кадрови потенциал да захранят две огромни, многопрофилни детски лечебни заведения. В края на предходната година това беше потвърдено и от Анализа на потребностите от детска болница, направен по искане на Министерство на здравеопазването с техническата поддръжка на Европейската капиталова банка “.
Според разбора единствено в София и района не доближават 123 лекари с педиатричен профил, а медицинските сестри са сериозно малко и в преклонна възраст.

Това на процедура „ минира “ основаването на Национална детска болница и слага под въпрос всички поети досега задължения, напомнят от Света.

„ С приемането на това решение авансово се залага недостиг на фрагменти и се основават спомагателни пречки пред така и така мъчно и тежко напредващия държавен план. Интересите на частни структури се слагат пред ползите на обществото, без да е ясно по какъв метод това решение ще се отрази върху детското опазване на здравето в София и в района “, прибавят от Обществения съвет.

От позицията му излиза наяве, че през миналите 10 месеца от съществуването му страната не е почнала да работи по насърчаване на проект за превъзмогването на кадровата рецесия, не е основала идея за правно-организационната форма на националната детска болница и не е предложила пътна карта за пренасяне на детските клиники от лечебните заведения, в които действат сега към новата мултидисциплинарна конструкция.
Докато обществено се декларира поддръжка за детското опазване на здравето и основаването на болница с национално значение, Министерският съвет при цялостна липса на бистрота подкопава тези старания “, допълниха от Съвета.
Според позицията решението на държавното управление се затвърждава усещането, че макар всички политически лозунги, липсва воля България да има същинска, модерна национална детска болница.

От Обществения съвет упорстват депутатите неотложно да изслушат министъра на опазването на здравето и министър-председателя по отношение на днешното решение.

На 18 юли 2023 година министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков подписа заповед за основаване на Обществен съвет за създаване на Национална детска болница.

В съвета са включени лекари и представители на заинтригувани неправителствени организации.

Съветът реализира консултативни функционалности и взаимоотношение сред Министерството на здравеопазването, „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД и обществеността за гарантиране на гласност и бистрота на цялостния развой по създаване на Национална детска болница.

В края на май 2023 година бе обявено, че планът за Национална детска болница към този момент е с утвърден Подробен организационен проект, откакто бе взето решение за терен в Горна баня, възложен от Столичната община, напомня „ Сега “.

Очакваше се до януари 2024 година да стартира самото строителство с финансовото присъединяване на Европейската капиталова банка, а до две години и половина болничното заведение да е подготвена, само че това за следващ път не се случи.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР