СподелиАз не съм привърженик на Хамас или нещо подобно. Въобще

...
СподелиАз не съм привърженик на Хамас или нещо подобно. Въобще
Коментари Харесай

Какво разказват палестинците на Западния бряг

Сподели
„ Аз не съм последовател на Хамас или нещо сходно. Въобще не обичам политиката… Но когато някой пристигна в къщата ти и убие брат ти или майка ти пред очите ти, можеш ли да останеш спокоен и да не направиш нищо? Не – превърташ и започваш да се биеш “, споделя пред немската обществено-правна медия АРД търговецът Ибрахим, който има магазин в остарелия град на Витлеем.

Когато приказваш с палестинците в Западния бряг за протичащото се в Газа, постоянно получаваш вместо отговор контравъпроси, показва създателят на АРД Бьорн Даке.
Палестинците не имат вяра на Махмуд Абас
Сраженията би трябвало да спрат, би трябвало да се договаря за мир, упорства пред немския публицист търговецът от Витлеем. Но и Ибрахим няма отговор на въпроса кой да договаря от палестинска страна. Знае единствено едно – това не би трябвало да е президентът Махмуд Абас. „ Той доста приказва, само че не споделя нищо “, счита Ибрахим. Според него държавните управления по света би трябвало да поддържат Палестина. „ Но всички са на страната на Израел “, споделя мъжът, представен от АРД.

В Палестинската автономност избори не е имало от 18 години. А доста палестинци считат, че 88-годишният Махмуд Абас е прекомерно слаб, прекомерно непосредствен до Израел и прекомерно подкупен, споделя немският публицист.
Изолирани и търсещи спасители
Той е посетил и бежанския лагер Дхейшех, южно от Витлеем, в който живеят палестинци и техни потомци, които са били прогонени от домовете си при основаването на страната Израел. Израелската войска постоянно прави интервенции против тези от тях, които са коренно настроени.

Тук новината, че Израел е освободил палестинци от своите затвори в подмяна на заложниците в линията Газа е била посрещната с радостни възгласи, показва АРД. „ Разбира се, въпросът за пандизчиите е доста значим. В последна сметка те са нашите интелектуалци. Чисти и честни “, споделя пред медията едни млад мъж, работещ в една сладкарница в Дхейшех. Името му също е Ибрахим. „ Те кроят проекти за нашата независимост. Те вършат жертва, вършат нещо положително за страната ни “, прибавя 22-годишният юноша.

Той желае да опознае света. За живота отвън Западния бряг е чувал единствено от разказите на други хора. Признава пред немския публицист, че за два дни в района туристите могат да видят повече, в сравнение с самият той е видял за своите 22 години.
Много от тях не се дистанцират от Хамас
Младите палестинци жадуват за вероятности. Както и за политици, които да им предложат такива. А партията „ Фатах “, ръководена от Абас, не е способна на това, счита Ибрахим. Младежът загатва имената на Маруан Баргути и Ахмед Са’дат – и двамата са в пандиза, упрекнати са в присъединяване в атентати.

Както в остарелия град на Витлеем, по този начин и в Дхейшех хората не се дистанцират изрично от Хамас, оповестена за терористична организация от Европейски Съюз, Съединени американски щати и Израел. „ Хамас има военна роля в съпротивата. Маруан има политическа и военна роля. Както и Ахмед Са’дат. Нашето единение е нашата мощ “, споделя 22-годишният Ибрахим.

„ Ние сме един фронт. И сме свързани – в Западния бряг и Газа “, заявява още младият мъж пред екипа на АРД. Ибрахим признава, че палестинците имат доста политически проблеми, изключително с партиите. Но споделя, че всички хора в палестинските територии желаят независимост. Те желаят и страна, в която да не пораждат проблеми, свързани с политическите наследници.

Авторът на репортажа Бьорн Даке показва, че при диалозите с палестинци бързо излиза наяве, че те не чакат доста от своите политици – изключително от Палестинската автономност. Дори и в интернационален проект да е считана за единствения сътрудник за договарянията, измежду палестинците тя не се радва на поддръжка. Това не предвещава нищо положително за диалозите за вероятностите след края на войната в Газа, обобщава АРД.

Публикацията на Бьорн Даке от АРД е поместена в Дойче Веле.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР