Списък с критичните лекарства в целия ЕС ще бъде създаден

...
Списък с критичните лекарства в целия ЕС ще бъде създаден
Коментари Харесай

Създават общоевропейски списък с липсващите лекарства

Списък с сериозните медикаменти в целия Европейски Съюз ще бъде основан до края на годината, а при започване на идната ще бъде построен и механизъм за взаимност на доброволни начала. Чрез него страните членки ще могат да преразпределят препарати, когато има дефицит. Това съобщи еврокомисарят по опазване на здравето Стела Кириакиду на среща със здравния министър Христо Хинков.

" Забраната за експорт на медикаменти не е най-хубавото решение, това се обединихме с комисар Кириакиду.Това е краткотрайно решение. Възможно за най-кратък период. България ще се причисли към този механизъм за обмяна на медикаменти при потребност, когато те липсват в съответната страна ", сподели проф. Христо Хинков, министър на опазването на здравето.

" Излизаме с това предложение за фармацевтична промяна за да се сътвори обединен пазар за медикаментите в Европейски Съюз. Гарантираме, ч за европейските жители има ефикасни и безвредни медикаменти. Но също по този начин имаме потребност да подсигуряваме, че всички пациенти и жители, без значение къде в Европейския съюз живеят, имат достъп до безвредни, ефикасни и новаторски медикаменти по едно и също време ", съобщи Стела Кириакиду, европейски комисар по опазване на здравето и сигурност на храните.

Сред разискваните тематики са били лекуването на онкологични болести и психологичното здраве. Колкото до построяването на протонен център у нас, който по думите на здравния министър е изнемощял като инвестиция от Плана за възобновяване и резистентност поради бавните темпове, с които е стартират плана, Хинков добави, че центърът ще бъде издигнат с бюджетни средства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР