Спиращо дъха видео на гърбат кит, който спасява живота на

...
Спиращо дъха видео на гърбат кит, който спасява живота на
Коментари Харесай

Гърбат кит спаси жена от акула, издигайки я над водата

Спиращо дъха видео на гърбат кит, който избавя живота на жена от голяма акула, се появи в интернет.

Удивителната преживелица е станала край крайбрежията южния тихоокеански остров Кук, където биологът, експерт по китове, Нан Хаузър се гмуркала дружно с екипа си.

Докато 63-годишната жена се опитвала да поддържа връзка с големия морски бозайник, той внезапно почнал да я притиска с глава и уста, избутвайки я под една от страничните си перки, като даже я издигнал над водата.



Нан Хаузър, която е президент и шеф на Центъра за проучване и запазване на китовете и шеф на Център за китове и дива природа на остров Кук, била сигурна, че ще почине. Тя даже не подозирала на какво се дължи странното държание на 20 тонното морско творение.

По-късно морският биолог схванала, че китът в действителност я е избавил от 3-метрова тигрова кула, която се била доближила до тях, без тя да я усети. Гърбатият кит обаче, видял свирепия див звяр и направил всичко нужно, с цел да отбрани живота на дамата.



По думите ѝ, странното държание на кита траяло съвсем 10 минути.

Този миг може би е доказателство за интуитивната природа на китовете да пазят други типове животни — в това число хора, изяснява Хаузър.

Гърбатите китове са известни с това, че пазят и избавят други скотски типове. Те постоянно скриват под гръдните си перки тюлени, с цел да ги спасят от косатки или акули.



"Тези животни в действителност демонстрират алтруизъм, като от време на време даже рискуват личния си живот, с цел да спасят непознат ", изяснява Хаузър. която твърди, че това е първият документиран случай, при който гърбат кит избавя човек - нещо, което в никакъв случай до в този момент не е било улавяно на лента.

Биологът съпоставя интуитивното държание на гигантските морски бозайници с това на пожарникарите, които, без да мислят се втурват измежду пламъците, с цел да спасят живот на чужд.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР