Спиращо дъха начало на Турне 2023 даде Лили Иванова в

...
Спиращо дъха начало на Турне 2023 даде Лили Иванова в
Коментари Харесай

Божествено изпълнение на Камино - Лили Иванова отново взирви публиката в Благоевград

Спиращо дъха начало на Турне 2023 даде Лили Иванова в Благоевград!

 

Поп примата покори публиката с божествено осъществяване на " Камино " - една от емблематичните песни, която стои 55 години в репертоара ѝ!

 

Фенове и посетители на града имаха неповторимата опция да чуят още веднъж баладата онлайн и то в нов, съвременен аранжимент. 

 

" Камино " е извънредно сложна и фактът, че Лили Иванова я извършва над половин век показва силата на могъществото на гласа ѝ. 

 

Кристалният глас на Лили се извиси в спортната зала на Благоевград, доказвайки, че времето не е докоснало чистотата и хубостта му. 

 

Лили изпя " Камино " по този начин въздействащо, както през 60-те години на предишния век и още веднъж, за кой ли път, изправи публиката на крайници. 

 

Хитът от 1969 година по музика от мексиканска национална ария излиза в едноименна дългосвиреща плоча на Лили през същата година.

 

Песента влезнала в репертоара на Лили Иванова при започване на нейната кариера - през 1961 година, когато идва от Кубрат в София с упоритостта да покори музикалната сцена.

" Бях здравна сестра, а по това време Ирина Чмихова беше необикновено огромна звезда и да попаднеш на нейн концерт, беше много мъчно. Именно в нейно осъществяване чух мексиканската национална ария " Камино ", която ужасно ме впечатли ", споделя Лили Иванова българската история на тази вдъхновяваща ария.  " Намерих метод да получа запис на композицията, открих текста ѝ я научих... " И по този начин " Камино " става една от емблемите на нейните концерти.

 

А публиката обича " Камино ", пее " Камино " от онази 1969 година, когато се появи за първи път на плоча.


Но освен българите знаят този безспорен шлагер.

През 2005 година песента в осъществяване на Лили Иванова е сложена на 40-то място в лондоската ранглиста на 100-те безконечни международни шлагери на " Сони Ериксон ".


И малко история. През 1973 година на фестивала на естрадната ария във Виня дел Мар - Чили се случва нещо извънредно. Лили Иванова е посрещната враждебно от публиката, тъй като е единственият артист от зад Желязната завеса в състезанието, а Чили се намира в тези постреволюционни години на взаимна ненавист сред двата враждуващи лагера.

Лили излиза на сцената и... я освиркват до безконечност. Дюдюкат и тропат. Но тя не трепва.  Запява " Камино ",  само че освиркванията не престават.... Лили не стопира, а продължава да извисява глас. 

И внезапно дюдюканията секват.

Над цялата зала настава тишина.

Само гласът на Лили лети над публиката:
" Ай, Камино, Камино! "
Песента свършва. Тишината продължава до минута.

И внезапно всички скачат на крайници и стартират продължителни аплодисменти и възторженостти. В очите на Лили Иванова блестят сълзи.
За първи път в историята на фестивала журито взема решение да даде изключителна премия. И тя е за Лили и нейното божествено " Камино " и " Обичам те ".

 

Camino –

Пътник (Пътниче)

Ти ли си който идваш,
обичан гаучо с китара,
с парченце от небето,
който ми пееш трепкайки.

Ай, пътниче, пътниче!

Ти, който идваш,
слушайки моята китара
в планинска земя,
а луната ме съпровожда.

 

Ето и част от мненията на публиката в Благоевград, които не скриха  вълнението си от срещата с обичаната изпълнителка:

 

" За мен Лили Иванова е примата на българската музика, за пръв път съм на неин концерт и се вълнувам доста ", описа пред кореспондент на Българска телеграфна агенция 11-годишната Ася Димитрова, която довечера видя онлайн певицата, с чиято музика е израснала.

 

„ Беше напълно дребна, още не изговаряше думите добре, когато пееше „ Щурче “ всяка заран, до момента в който вървяхме по един от булевардите, с цел да я заведа на детска градина “, описа майката на Ася – Мариета Димитрова. „ Аз самата съм израснала с тази музика и се веселя, че съумях да възпитам детето си с нея “, добави тя.

 

„ За пръв път съм на концерт на Лили Иванова, това е моя фантазия. Досега постоянно се случваше нещо, даже и за този концерт не съумях да купя в точния момент билети, само че през днешния ден инцидентно мои познати бяха възпрепятствани да дойдат и реагирах за секунди и потеглих “, описа пред Българска телеграфна агенция Евелина Митрева, която е пристигнала от Петрич особено за концерта на Лили Иванова в Благоевград. 

 

С овации и на крайници благоевградската аудитория посрещна примата, а страстите ескалираха, когато прозвуча „ Събота вечер “, „ Студ “ и „ Чуй душата ми “. Последваха „ Ако спра да те обичам “, „ Искам те “ и „ У дома “, „ Този свят е жена “, „ Невероятно “.

 

Лили Иванова прикани публиката да пее с нея песента „ Щурче “, а пространството пред сцената бе превърнато в дансинг от феновете ѝ.  

 

По време на концерта Лили Иванова показа с публиката, че новите ѝ обувки са се оказали неуместни, смъкна ги и запя боса „ Детелини “, последвана от друга обичана на публиката ария – „ Панаири “.

 

С първите акомпанименти на „ Ветрове “ зла „ Скаптопара “ изригна, а виковете „ още “ не заглъхваха.

Вечерта продължи с „ Предупреждение “ и „ Присъда “, а кулминационната точка бе нежното осъществяване на „ Камино “. 

 

На сцената в Благоевград с Лили Иванова бяха и музикантите от Li Orchestra – Ангел Дюлгеров – китари, цигулка, Огнян Енев – пиано, тромпет и саксофон, Иван Йорданов – Чери – китари, Христо Михалков – бас китара, Орлин Цветанов – цигулка, Росен Ватев – ударни, перкусии и вокалното трио LaTiDa – беквокали. В екипа са също Ангел Попов – Ачо – мониторен тонрежисьор, Антоан Хадад – тон и осветяване и Николай Недеков – организация и PR.

 

Националното турне 2023 на Лили Иванова едвам стартира, а към този момент провокира възторг! Срещите с публиката продължават на 14 юни във Варна, 16 юни във Велико Търново и на 20 юни в Плевен.

 

За седем месеца Лили Иванова и екипът ѝ ще изнесат концерти в най-големите зали в страната.

 

Кулминацията на музикалното събитие са два следващи концерта в София на 15 и 16 декември в Зала 1 на НДК. 

 

Ето го и графикът на Национално турне 2023 на Лили Иванова:

 

10 май – Благоевград, зала “Скаптопара ”, 20:00 ч.

14 юни – Варна, Летен спектакъл, 21:00 ч.

16 юни – Велико Търново, ДКС, 20:00 ч.

20 юни – Плевен, Летен спектакъл, 21:00 ч.

7 август – Бургас, Летен спектакъл, 21:00 ч.

9 август – Созопол, Летен Театър, 21:00 ч.

12 август – Пловдив, Античен спектакъл, 21:00 ч.

17 август – Стара Загора, Летен спектакъл, 21:00 ч.

4 септември – Добрич, Летен спектакъл, 20:00 ч.

18 септември - Враца, Драматичен спектакъл, 20:00 ч.

20 септември – Хасково, зала “Дружба ”, 20:00 ч.

26 ноември – Русе, “ОЗК Арена Русе ”, 20:00 ч.

28 ноември – Варна, ДКС, 20:00 ч.

15 декември – София, НДК, 20:00 ч.

16 декември – София, НДК, 20:00 ч.

 

БИЛЕТИ: КУПИ БИЛЕТИ БГ - https://www.kupibileti.bg/

 

Може да закупите билет за всеки от концертите от ТУРНЕ 2023 с алтернатива ЕЛЕКТРОНЕН БИЛЕТ и опция за принтиране на всеки принтер.

 

ЕПИЦЕНТЪР е медиен сътрудник на Национално турне 2023 на Лили Иванова.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР