Спирането на газовите потоци към Европа е сред най-големите заплахи,

...
Спирането на газовите потоци към Европа е сред най-големите заплахи,
Коментари Харесай

Ефектите от евентуални санкции срещу Русия върху европейската икономика

Спирането на газовите потоци към Европа е измежду най-големите закани, в случай че Западът наложи строги наказания на Москва при положение на съветска инвазия в Украйна. Но уязвимостта на Европейски Съюз към ответни ограничения от страна на Кремъл се простира надалеч оттатък енергетиката, написа Financial Times в собствен разбор.

От дефицит на първични материали до блокирани пазари за експортьорите, нарушение на комерсиалните връзки би нараснало инфлационния напън и би лимитирало активността за необятен кръг европейски предприятия. Ако заплахата се материализира, сигурно ще има резултат върху цените на силата. Но също по този начин е допустимо закъснение на икономическия напредък заради евентуално стесняване на потреблението и отсрочване на вложения, разяснява предходната седмица президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.
Енергийна взаимозависимост
Около 40% от импортирания в Европейски Съюз природен газ и съвсем една трета от суровия нефт идват от Русия, което прави страната най-големия снабдител на енергийни запаси на блока. Макар Съединени американски щати, които са чист експортьор на сила, да разисква с Европа благоприятни условия за обезпечаване на различни доставки, Старият континент няма сурогат на съветския газ, счита Роналд Смит, старши анализатор в BCS Global Markets.

В случай на спор цените на природния газ елементарно биха се върнали на пика си от декември 2021 година от 180 евро за MWh, настояват специалисти, а повишаването на електрическата енергия може да тласне стопанската система към криза. Въпреки това множеството икономисти не чакат газовите потоци да спрат изцяло, защото Русия желае да бъде обсъждана като благонадежден снабдител на сила.
Реклама
Междувременно взаимни предприятия на европейски петролни групи като BP, Total и Shell в Русия биха могли да бъдат прекъснати при въвеждане на наказания.
Риск от дефицит на първични материали
Русия е водещ експортьор на редица първични материали и попада в листата на Европейската комисия за снабдители на сериозни материали. Страната обезпечава към 40% от паладия в света, който е нужен в катализаторите на транспортните средства, както и на към 30% от титана, употребен в аерокосмическата промишленост. Европейският производител на самолети Airbus, който набира към половината от нужния си исполин от Русия, съобщи, че " прецизно ще съблюдава всички наказания и разпореждания ".

Експерти чакат при възможни наказания турбуленции да изпитат пазарите на първични материали, на които водещ експортьор е Русия, в това число алуминий, никел, мед и платина.
Европейски Съюз разчита на Русия за доставки на редица първични материали с изключение на природен газ Несигурност на тържищата
Напрежението сред Русия и Украйна провокира неустойчивост на фондовите тържища тази година. Цените на акциите на компании с ползи в района означиха спад през последните месеци. Несигурността на вложителите може бързо да се популяризира в браншове, които са релативно по-безопасни, разясняват от Oxford Economics. Евентуална инвазия в Украйна като цяло би насочила пазарите към обичайно по-сигурни активи като швейцарския франк и златото.
Реклама
Кредиторите също са изложени на риск, предизвести ЕЦБ. Около 60 милиарда $ се дължат на банките в Европейски Съюз от съветски лица, което е съвсем четири пъти повече от сумата, която дължат на американските банки, сочат данни на Банката за интернационалните разплащания. Големи суми на съветски субекти в европейски депозити могат да бъдат замразени. Изключването на Русия от интернационалните платежни системи или възпрепятстването на достъпа й до щатски долари също би засегнало контрагентите в Европа.

Риск идва и от страна на Украйна, чието държавното управление дължи към 23 милиарда $ на притежателите на държавни облигации. Разходите за застраховка против тяхното несъблюдение са се удвоили от септември, защото вложителите в украинските държавни скъпи бумаги стават все по-неспокойни.
Последствия за търговията
Търговските връзки сред Москва и източните страни от Европейски Съюз са изключително мощни в някои браншове. Русия е най-големият външен пазар за латвийски артикули и вторият по величина за литовски артикули. Като цяло страната е петият по величина експортен пазар за съюза, на който е осъществена 4% от изнесената продукция през 2020 година

Търговските връзки на водещите стопански системи на Европейски Съюз със Русия са в крах след анексирането на Крим. По-малко от 2% от износа на артикули от Германия, Италия и Франция отива за Русия.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Данъци и обезпечаване 3 Енергетика 1 Данъци и обезпечаване 2 Компании 3 Пазар на труда 1 Отбрана 2 Енергетика 3 Данъци и обезпечаване Реклама
Като цяло европейските компании с ползи към съветския пазар са задоволително постоянни, с цел да се оправят с напрежението, считат специалисти, само че остава заплахата от повишение на цените.
Като цяло европейските компании с ползи към съветския пазар са задоволително постоянни, с цел да се оправят с напрежението, считат специалисти, само че остава заплахата от повишение на цените Източник: Reuters Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР