Специфичните подходи на председателя на Окръжен съд-Благоедград отнеха половин час

...
Специфичните подходи на председателя на Окръжен съд-Благоедград отнеха половин час
Коментари Харесай

Как фамозният съдия Узунов от Благоевград прати наказателен съдия в Гражданско отделение

Специфичните подходи на ръководителя на Окръжен съд-Благоедград лишиха половин час през днешния ден на Висш съдебен съвет. И единствено бързата реакция на " мощните " в съдийската гилдия Георги Чолаков и Боян Магдалинчев, плюс монолитното болшинство, парираха опцията да се пипа каквото и да било срещу волята на въпросния ръководител - Петър Узунов.

За Окръжен съд - Благоевград са изписани доста материали. А на 12 юли 2022 година този Висш съдебен съвет избра точно с нужния най-малко от 8 гласа Петър Узунов за ръководител за идващите 5 година Той е брат на Димитър Узунов - някогашен представляващ на Висш съдебен съвет, който през 5-годишния мандат до 2017 година, съумя да се сдобие с прозвището " индивида на Бойко ".

Днес Съдийската гилдия се занима с молба на арбитър Георги Янев, който печели на 8 ноември т.г. място в наказателното поделение на ОС-Благоевград.

" Въпреки, че с наше решение сътрудника Янев е назначен в Наказателно поделение, е разпределен в Гражданското ", призна през днешния ден самият Георги Чолаков - един от най-активните за това Петър Узунов да стане ръководител през лятото. 

(Най-грубо казано, може да се каже, че е пратен със заповед на шефа вместо закононарушения, да гледа разводи и делби на парцели, б.р.)

Съдията Георги Янев питаше Висш съдебен съвет - какво се случва с назначението му след заповедта на ръководителя. Още повече - акцентира, че в Наказателна гилдия през това време правораздава командирован арбитър от Районен съд-Дупница(командировките в Благоевград бяха обособена мега тематика около избора на Узунов, тъй като се оказа, че там има командирован от 7 години арбитър - точно от Дупница, която даже е в различен правосъден кръг - Кюстендилския, б.р.).

В свой отговор до Съвета Узунов сочи, че още преди оповестяване на конкруса за повишение било взето решението двете свободни бройки да бъдат избрани за съдии в Гражданска гилдия. На локално равнище. А чак след това с решението на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет едната численост била включена в конкурс за Наказателна гилдия, а другата – за Гражданската.

Освен всичкото друго - Янев към този момент е атакувал заповедта на шефа си пред Административния съд, само че въпросът е оставен без разглеждане, като процесуално неприемлива. В момента този акт на АС-Благоевград се апелира пред Върховен административен съд.

Затова и съдийският началник моли кадровиците да ставят без разгреждане питането на недоволния магистрат - най-малко до момента в който Върховен административен съд се произнесе.

В последна сметка това и стана. Съветът одобри единствено за сведение настояването на редовия арбитър, спечелил конкурс, само че пратен след това да гледа друга материя.

Георги Чолаков се намеси интензивно - че не те, а Общото заседание на съдиите по места е органът, който разпределя магистратите по колегии.

Затова той настоя - единствено да се укаже на Петър Узунов да свика Оценка за съвместимост, което да извърши систематизиране на всички новопостъпили съдии. Които били 3-4-ма, не бил единствено Янев.

Боян Магдалинчев го подкрепи да се свика Общо заседание на съдиите и точка.

" А доколкото се касае за висящо производсто, всичко е в пълномощието на касационната инстанция ", сподели още представляващият Висш съдебен съвет.

(За самите общи събрания в ОС-Благоевград също са писани забавни обстоятелства. Например, с цел да стане Узунов претендент " на общото заседание ", от 20 съдии участвали навръх ръба на кворума - 11. От които обаче двама били - самият Узунов и жена му, б.р.)

Атанаска Дишева въпреки всичко показа, че е най-логично арбитър, който е спечелил конкурс и е назначен за обещано място с решение на Висш съдебен съвет, да правораздава там.

Въпреки това Съдийската гилдия на съвета одобри цялата история " за сведение ". Още повече - откри се, че официално в заповедта за покачване на Янев не написа " в Наказателна гилдия ", а единствено - " в Окръжен съд - Благоевград ".

След което кадровиците си дадоха приятна почивка до 17 януари.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР