Специално за “Труд д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на

...
Специално за “Труд д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на
Коментари Харесай

Парче пъпеш зарежда с витамин С за цял ден

 людмила емилова Специално за “Труд ” доктор Людмила Емилова продължава своята поредност на дълголетието. Тя е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 45 000 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати.

Пъпешите са един от най-желаните плодове на трапезата през летните месеци. Особено оранжевите сортове могат да бъдат същинска “бомба ” във връзка с наличието си на провитамин А – бета-каротин, само че преимуществата им надалеч не свършват с това. Те са прелестен източник на витамин С. Само 200 грама, т.е. един приблизително огромен комат от плода, ни обезпечава цялото належащо на ден количество на може би най-популярния антиоксидант – упоменатия витамин.

Поради повода, че регулярно се употребяват по-големи количества пъпеш, той може да се мери по наличие на полифеноли и други фитонутриенти с дребните безкостилкови плодове. Просто хората нормално употребяват десетки пъти по-големи количества от него или както дава отговор известният доктор Майкъл Грегър на въпроса “Кой е най-полезният плод или зарзават? ” – “Този, от който ще изядете най-голямо количество! ”.

Като член на семейство Тиквови, в дребни количества пъпешът съдържа и присъщите субстанции, наречени “кукурбитацини ” в тази ситуация А и В, които също имат ползотворно въздействие върху човешкия организъм. В плода има приемливи количества от витамини от група В, витамин К, магнезий, калий, както и дребни количества селен, мед и цинк.

Пъпешът е богат източник на ликопен-каротеноид със мощен антиоксидантен резултат. Съвременни научни проучвания потвърждават безапелационно изгодите му за попречване развиването на онкологични болести. Ликопенът се свързва и с по-нисък риск от рак на простатата и на дебелото черво.

Освен това оказва благотворно деяние върху функционалностите на сърцето. Проучване на откриватели от Харвардския медицински институт е открило, че дамите с високи кръвни равнища на ликопен са с 33% по-малък риск от развиване на сърдечносъдови болести, в сравнение с тези с най-ниски стойности. Комбинацията на ликопен с витамин С и калий в пъпеша подкрепя интензивно понижаване равнищата на неприятния холестерол и работи в интерес на сърдечното здраве.

С високото си водно наличие (67 %) плодът спомага за управление равнищата на кръвното налягане. Това се благоприятства и от комбинацията на водата с калий в пъпеша. Доказано е, че наличието му на калий (както и на магнезий) е по-високо от това в краставиците, крушите и зелето.

Заради ниския си гликемичен показател – 27, и ниския гликемичен товар – 4, може да се употребява и от диабетици. Разбира се, в умерени количества. И нещо значимо за всички. Пъпешът не трябва да се приема като десерт след щедро ядене на скотски храни. Комбинацията е рискова за здравето, защото провокира процеси на изгниване и ферментация и по този начин основава опасност за развиване на рак на дебелото черво.

Най-добре е пъпешът да замести обеда или вечерята, а може да се употребява и през целия ден като съществена храна в дни на разтоварване. Той е правилен съдружник в битката с килограмите, защото е с ниска калоричност – 42 килокалории на 100 грама.

И не на последно място – съществуването на фолиева киселина го прави подобаваща храна за бъдещите майки и дребните деца, защото задейства процесите на клетъчно формиране. Приема се, че към 150 грама от плода може да задоволи дневната нужда на организма от фолиева киселина.

Ако решим да използваме и семките на пъпеша, ще имаме прелестен източник на омега-3 мастни киселини, както и на първокачествен протеин с скъп аминокиселинен профил.

В националната ни медицина семките се изсушават на слънце, без да се почистват от кашестата ароматна сърцевина, и се употребяват като средство при заболявания на бъбреците и простатата.

Рецепти на Веселин Станков


Пъпешово смути и Ядково мляко


Много елементарен метод да приготвим “Пъпешово смути ” – тази свежа лятна напитка, е като блендираме 300 г пъпеш с малко късче джинджифил, натрошен лед и лъжица кленов сироп. Не е нужна никаква вода.

За “Ядково мляко ” блендираме семките на един приблизително огромен пъпеш с 300 мл вода. Прецеждаме през торбичка за ядково мляко или елементарна цедилка. Вкусът е впечатляващ.

Рецептите са на Веселин Станков – консултант-сътрудник в медицинския център на доктор Емилова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР