Специално за auto-press.net от Клаус Бритер, Global Press, Инголщад В

...
Специално за auto-press.net от Клаус Бритер, Global Press, Инголщад В
Коментари Харесай

Audi A1 allstreet: малка, практична планинска коза за града и селото

Специално за auto-press.net от Клаус Бритер, Global Press, Инголщад

В началото на моделната 2023 година Audi A1 Citycarver стана A1 allstreet. Късата каросерия, която е с няколко сантиметра по-висока от базовия вид, към момента не го прави високопроходим автомобил, само че предлага редица улеснения за пътешестване в града и извъннего. Имах опция да тествам версията 35 TFSI със S tronic в и към Инголщад.

Когато Audi A1 беше показан през 2010 година, маркетинг специалистите на автомобилния производител не се умориха да употребяват термина премиум. Идеята зад това - финансово по-добре заможният клиент, който желае по-малко транспортно средство за градската зона с неговите тесни места за паркиране, не би трябвало да се лишава от лукса, с който е привикнал от по-големите модели.

Второто потомство беше пуснато в средата на 2018 година и една година по-късно, разновидността Citycarver, зарадва тези купувачи, които обичат да седят малко по-високо. Каросерията, която е с 35 милиметра по-висока от тази на A1 Sportback, и огромните джанти значат, че може да се завоюва към четири сантиметра пътен луфт, което улеснява качването и слизането, и усъвършенства видимостта във всички направления. Особено възрастните хора правят оценка тази стъпка.

След модификацията на модела през есента на 2022 година, тази версия, шеговито наричана „ планинската коза “, получи името Audi A1 allstreet. Както и преди, този леко издигнат A1 не „ желае “ да бъде автомобил с висока проходимост, изключително откакто не се предлага задвижване на всички колела. 1,5-литровият, четирицилиндров мотор със 150 к.с. в композиция с съвършено настроената 7-степенна трансмисия със сдвоен съединител задвижва единствено предните колела.

От друга страна, с този мощен вид на allstreet колата не усеща липса на задвижване, даже при бързо движение. Двигателят не поставя старания, само че в действителност натиска, когато педалът на газта се натисне ненадейно или се изиска бърз галоп по автомагистралата. В този случай знакът за ползване елементарно минава границата от осем литра на 100 километра.

Ако желаете да сте на пътя с шестица пред десетичната запетая, когато става дума за разход на бензин, би трябвало да сте доста деликатни - постигнахме стойности на разхода, сред седем и седем и половина литра при смесена работа от град, селски път и автомагистрала.

В взаимозависимост от вашия усет, адаптивното шаси може да се контролира. В позицията Auto switch се реализира рационален компромис, който е подобаващ за множеството обстановки на шофиране. Само при постепенно шофиране ударите от къси неравности или пътни фуги имат доста къс резултат. Фактът, че по-високият allstreet се клати повече в завои от серийния си брат, е в природата на нещата, само че това има единствено най-малък резултат върху стабилността при шофиране.

Няма проблем с работата на системите в A1 - всички лостове и превключватели са подредени рационално, лесните за четене кръгли принадлежности са анимирани на осведомителния екран пред лидера. Воланът може да се контролира освен аксиално, само че и да се нарежда по-високо или по-ниско, което не е естествено в този клас коли. С добре центрираното и точно кормилно ръководство, A1 е доста занимателен по криволичещи селски пътища и трансформира по-дългите сектори по автомагистралата в умерено каране.

Вътрешните размери на купето с пет порти не се разграничават от Sportback. Отпред има задоволително място, откъм гърба става по-тясно според от позицията на предните седалки. Повече от двама възрастни не би трябвало да седят там, само че пространството за главата е образцово за тях. Нищо не може да се каже и против качеството на направа на интериора.

При главното съоръжение няма забележим отвод от очевидното, само че дългият лист с екстри демонстрира, че Audi на драго сърце и обилно извършва специфичните условия. В тестовия автомобил (базова цена: 28 950 евро) тсъщо имаше много - спомагателен пакет 3485 евро, информационно-развлекателен пакет 2200 евро, интериор S-Line 1150 евро, динамичен пакет 950 евро и звукова система Sonos 750 евро.

Всеки, който пътува доста, несъмнено би трябвало да се поглези с помощния пакет. Той разполага с адаптивен помощник за шофиране на борда, автоматизиран круиз надзор, който реагира на автомобила начело, съответните пътни знаци и радиуси на завои, помощ при паркиране със звукови сигнали, практичното въртящо се копче MMI на централната подпора и виртуалния кокпит с голям брой осведомителни екрани.

Жалко, че задната камера, която в действителност демонстрира всяко затруднение при придвижване на заден ход, коства още 350 евро. Същата спомагателна такса се изисква и за предизвестието за промяна на лентата (асистент за мъртва зона).

Дали безусловно би трябвало да видите " премиум " артикул в A1 allstreet е въпрос на усет. Защото спрямо истинската версия от 2010 година Audi са създали леки взаимни отстъпки при избора на материали за интериора. В допълнение, чувството за разкош се появява единствено до известна степен, в случай че деликатно отметнете квадратчетата си в листата с варианти. Всеки, който просто желае да седне по-високо, без да е появи в обемист SUV, ще откри Audi A1 за стилен и удобен сателит - освен в тесните градски региони, само че и по селските пътища и автомагистралите.

Технически данни Audi A1 allstreet 35 TFSI S tronic
Дължина / широчина / височина: 4,05 / 1,94 (с външните огледала) / 1,48 метра Двигател: турбо, четирицилиндров с непосредствено впръскване на бензин
Работен размер: 1498 куб.см
Мощност: 110 кВт/150 к.с
Максимален въртящ миг: 250 Нм
Трансмисия: 7-степенна, със сдвоен съединител, задвижване на предните колела
Ускорение: 0 до 100 км/ч за 8,3 секунди
Максимална скорост: 215 км/ч
Стандартен разход (WLTP): 5,9 - 6,2 л/100 км Супер
CO2 излъчвания (WLTP): 134 - 140 г/км
Цени: от 23 500 евро (25 TFSI с механична кутия)
Цена на тестов автомобил: 41 564,98 евро
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР