Специалният трибунал за престъплението агресия срещу Украйна няма да допусне

...
Специалният трибунал за престъплението агресия срещу Украйна няма да допусне
Коментари Харесай

Кулеба: Руското ръководство няма да остане безнаказано за агресията срещу Украйна

Специалният арбитражен съд за закононарушението експанзия против Украйна няма да допусне съветското управление да остане безнаказано за военните си жестокости, съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба, представен от украинската новинарска организация Укринформ.

Кулеба сподели това на конференция в Европейския парламент, отдадена на отговорността на Русия за войната против Украйна.

Кулеба означи, че една от главните аргументи, заради които експанзията на Русия против Украйна продължава, е вярата на съветския президент Владимир Путин да се стигне до война на безсилие или до замразен спор, които да дадат опция на Русия и управлението ѝ да избягат от отговорност за закононарушенията си.

" Вече видяхме какъв брой бързо избухват войни. Живеем в действителност, в която едновременно се водят две горещи войни - в Украйна и в Израел. Ако позволим на Русия да избяга от отговорност за експанзията си против Украйна, светът ще би трябвало да се оправят с три, четири или пет войни по едно и също време. Просто тъй като в света има прекалено много сили, които считат, че бруталната военна мощ е най-хубавият метод, по който могат да реализират задачите си. Ако те видят, че съветската експанзия, която донесе на Москва проблеми, наказания и изолираност, в последна сметка е довела до резултат, нищо няма да може да ги спре да повторят дейностите на Русия на други места по света ", посочи украинският външен министър.

Дмитро Кулеба благодари на Европейския парламент и на членовете му за тяхната твърда и кардинална позиция за нуждата Русия да бъде осъдена.

Външните министри на страните от НАТО в сряда (29 ноември) се срещат с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Брюксел, с цел да обсъдят обстановката на бойното поле и западната поддръжка за Киев, съобщи ДПА.

Ще бъдат коментирани и напъните на Украйна да съгласува структурата на защитата и сигурността си с натовските стандарти.

" Сега би трябвало да стартираме работа по съответни стъпки, с които да помогнем на Украйна да стане в действителност готова за присъединение към НАТО ", съобщи латвийският външен министър Кришанис Каринш при идването си в централата на алианса в белгийската столица. Това включва " може би въпроси със законодателството, въпроси, свързани с въоръжените сили, оперативни процедури, съоръжение, способи на работа ", разясни Каринш. " В момента няма потребност да се впускаме в диспути по кое време и по какъв начин (Украйна ще се причисли към НАТО), само че би трябвало да предприемем на практика ограничения ", добави той

Външните министри за първи ще проведат своята полемика в границите на новосъздадения съвет НАТО-Украйна, чиято цел е подпомагането на съдействието сред алианса и Киев, до момента в който бъдат покрити критериите за участие. Този формат беше основан през юли на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, в която се включи и украинският държавен глава Володимир Зеленски. Оттогава имаше едно съвещание на министрите на защитата и няколко срещи на посланиците на страните членки. 

Ден преди срещата Кулеба съобщи, че съгласно него би трябвало да се сътвори общо европейско отбранително пространство с координирана политика на отбранителните промишлености и че ще убеди сътрудниците си от НАТО в това, добавя Укринформ.

Ръководителят на украинската дипломация оповести концепцията си на взаимна конференция с висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Брюксел, оповестява сътрудник на Укринформ. Според Кулеба общото пространство би трябвало да включва освен страни членки на Европейски Съюз, само че и страни които аплайват за евросъюза, както и техни съидейници. " Споделих тези хрумвания намерено с Жозеп Борел и ще продължа да ги разисквам и на следващия ден в НАТО ", сподели Кулеба на вчерашния брифинг.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР