Специални гости на Пловдив за Деня на Съединението са мариачите

...
Специални гости на Пловдив за Деня на Съединението са мариачите
Коментари Харесай

Мариачите от „Ла Туна“ пеят „Моя страна, моя България“...

Специални посетители на Пловдив за Деня на Съединението са мариачите от група „ Ла Туна “ от университета на Алкала де Енарес. Градчето е отечество на фамозния Мигел де Сервантес и се намира на към 50 км от Мадрид.

Испанците идват за повторно в Града под тепетата. Дебют на наша земя те вършат през 2017, когато изнасят безвъзмезден концерт на сцената пред общината. Веселяците са известни с положителното въодушевление, което основават на публиката и горещите страсти, които оставят след себе си.

Историята на „ Ла Туна “ е дълга повече от 500 години. Групата е учредена още при основаването на Университета в Алкала през XV век. Сдружението е с нестопанска цел и изнася представления с вход свободен. Традицията е основана от студенти, познати като сописти ( от испански sopa в превод " чорба " ) - студенти от непретенциозен генезис и без запаси, които употребяват музиката като метод да получат купа чорба в таверни и ханове.

Основната цел на испанските музиканти е да поддържат културата си жива и да я популяризират по целия свят. Групата „ Ла Туна “ е стъпвала на всички континенти и е изнасяла концерти в Ню Йорк, Хонконг, Перу, Мексико, Боливия, Куба, Токио, Венецуела, Буенос Айрес, Италия, Москва, Берлин, Фиджи, Северна и Южна Америка, пътувала е до Африка, Близкия Изток, Азия и Океания.

Разходите по пътуването, престоя и турнетата на мариачите у нас се поемат напълно от регионалния шеф Здравко Димитров, който насочва специфичните си предложения към „ Ла Туна “ към този момент за повторно. Той с удоволствие оказва помощ на 30-те музиканти с всичко, от което имат потребност.

„ Искам да благодаря от цялото си сърце на господин Димитров, без който всичко това нямаше да се случи. Организирането на такова турне е много сложна и комплицирана процедура и включва доста разноски. Нямаше по какъв начин да се оправим без помощта му “, усмихва се Мануел пред репортера на „ Марица “.

По-рано тази година регионалният шеф гостува в градчето Алкала де Енарес, с цел да се наслаждения още един път на осъществяванията на „ Ла Туна “. Престоят на Димитров там съответствува с фестивала отдаден на премиите Сервантес. Този е и празникът, който „ Ла Туна “ смята за собствен специфичен миг.

Обикаляйки по света, музикантите се стараят да обогатяват репертоара си с нови и нови мелодии. Към класическия си химн „ Алкала де Енарес “, те от 2017 година извършват и обичаната от всички „ Моя страна, моя България “.

Емблематични за групата са специфичните наметала, на които музикантите пришиват емблемите на всички места, които са посетили. С панделки и шарени ленти, пък за закичени разнообразни послания към дами, на които са правели серенади. Едно от тях гласи: „ Моето сърце ще бъде постоянно със теб, където и да вървиш, Елена “, а друго „ Ти ме караш да трептя повече от калифорнийско земетресение “.

След присъединяване си във Велико Търново и концерта си довечера от 18:30 часа на Римския стадион, мариачите се насочат към София за следващото си премеждие.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР